YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 02 Ocak 2019

Apple’da geri dönüşüm robot Daisy'ye emanet

  • Kullanılmış iPhone’lardaki değerli malzemeleri ayrıştırmak için çalışan Daisy, dokuz farklı iPhone modelini ayrıştırabililiyor. 

    Geri dönüşüm ambalajdan giyime kullandığımız her ürün için çok önemli fakak teknolojik ürünlerin geri dönüşümü sadece çevre ve ekonomi için değil sağlık için de şart. Çöpe atılan teknolojik cihazlar, hatalı şekilde söküldüğünde civa gibi sağlığa zararlı maddelerin doğaya karışmasına yol açıyor. Bu nedenle elektrikli ve elektronik cihazları gözden çıkartırken belediyeler, yetkilendirilmiş toplayıcı firmalar veya üreticilerle bağlantıya geçmek gerekiyor.
     
    Tabii ki geri dönüşüme giren teknolojik cihazların ekonomik bir getirisi de var. Bu nedenle markalar pek çok farklı beyaz eşya ve küçük ev aletinde “eskisini getir yenisini götür” tarzında kampanyalar yapabiliyor. 

    Peki toplanan elektronik cihazlar nasıl geri dönüştürülüyor? Burada her üreticinin kendine göre bir yöntemi olsa da, en sağlıklısı cihazların geri dönüştürülmesine otomasyondan faydalanmak. (Örneklerini özellikle Hindistan’da gördüğümüz, telefon ve bilgisayar parçalarındaki kıymetli madenleri ayrıştırma sürecinde insanların çalışması, sağlık açısından ciddi olumsuz etkiler doğurabiliyor.)

    Apple, işte bu otomasyon sürecini robot Daisy’ye emanet etmiş durumda. Apple mağazalarına getirilen kullanılmış iPhone’lar geri dönüşüm robotu Daisy’ye emanet ediliyor. Kullanılmış iPhone’lardaki değerli malzemeleri ayrıştırmak için çalışan Daisy, dokuz farklı iPhone modelini ayrıştırabililiyor. Saatte 200 telefon üzerinde çalışabilen Daisy, daha verimli bir geri dönüşüm süreci sunmasıyla da öne çıkıyor. 

    Daisy’nin Mashable’da rastladığımız kısa videosu, çalışması hakkında biraz fikir veriyor.

    Daisy’ye kolay gelsin diyor, bu önemli işte çalışacak yeni robotları merakla bekliyoruz. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu