YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 24 Mayıs 2018

Döngüsel moda nedir?

  • Endüstriyel üretim için bir vazgeçilmez haline gelmeye başlayan döngüsel ekonomi, tekstil sektörünü ve dolayısıyla modayı da dönüştürüyor. Döngüsel moda, hem üretim hem de tüketim süreçlerini içinde barındıran bir yaklaşım. 

    Kullan-at ilkesine dayanan doğrusal ekonomi, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalıyor. Hem kişisel yaşam tercihlerimizin hem de üretim sistemlerinin daha az atık üreten, hatta girdi olarak atık kullanan modellere geçmesi gerekiyor. Başka sektörlerin atıklarını girdi olarak kullanan, üretimde geri dönüşüm ve yeniden değerlendirmeye öncelik veren döngüsel ekonomi, işte tam da buna hizmet ediyor.

    Endüstriyel üretim için bir vazgeçilmez haline gelmeye başlayan döngüsel ekonomi, tekstil sektörünü ve dolayısıyla modayı da dönüştürüyor. 

    Döngüsel moda nedir?

    Döngüsel moda, hem üretim hem de tüketim süreçlerini içinde barındıran bir yaklaşım. Ürünün tasarım aşamasında başlayan bu süreç, malzeme seçimi, yıkama, kesim, dikim gibi tüm üretim süreçlerini kapsıyor. Döngüsel moda bununla da bitmiyor, satın alma ve tedarik sürecinin geri dönüşüm ve yeniden kullanıma göre organize edilmesi gerekiyor. İşin tüketicilere kalan kısmı ise satış noktalarında ihtiyaca uygun ürün seçme ile başlıyor, ürünü başkalarına aktarma veya ham madde olarak sistemee geri sokma ile devam ediyor.
     

    Döngüsel moda nasıl yaratılır?

    • İnovasyon: Sürdürülebilir, yeniden kullanılabilir, geri dönüşümlü malzemeler geliştirmek.
    • Tedarik zincirleri: Tedarikçi firmaları, döngüsel ekonomiye girdi sağlayanlar arasından seçmek.
    • Paylaşım platformları: Ortak kullanıma hizmet eden platformlarla aynı ürünün daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak.
    • Ürün bakımı: Onarım, bakım, ikinci el kullanım gibi yollarla tekstil ürünlerinin yaşam süresini uzatmak.
    • Geri dönüşüm: Kullanılmayan ürünleri yeniden üretim sürecine dahil etmek.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu