YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 28 Aralık 2017

Su kullanmayan çamaşır makinesi

  • Xeros çamaşır makinesi daha az su ve deterjan tüketiyor, hem çamaşırlara hem çevreye iyi geliyor.

    Su, dünyamızdaki en kıt kaynaklardan biri. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 2,1 milyar insanın güvenilir içme suyu hizmetlerine erişimi yok. Kuraklık 110 ülkede yaşayan 1,9 milyar insanın hayatını tehdit ediyor. Bu rakamın 2050'ye kadar 3 milyara çıkması bekleniyor. 2000-2050 yılları arasında üretimde kullanılan suya olan talebin dört katına çıkması bekleniyor.

    Durum böyle olunca, suyun dikkatli kullanımı ve tasarrufu daha da önem kazanıyor. Özellikle ev, ofis ve otellerde su tasarrufu esasıyla çalışan cihaz ve makinelerin sayısı her geçen gün artıyor. 

    Xeros çamaşır makinesi, işte bu tasarruf oranını %80’e kadar çıkartabiliyor. Nasıl mı? Suyun yerine polimer boncuklar koyarak. 

    Xeros, ağırlıklı olarak otelcilik gibi sektörlerde kullanılan profesyonel çamaşır makineleri üretiyor. Bu tip sektörlerde çamaşır miktarı fazla olduğu için kullanılan su miktarı da fazla. Bu soruna polimer boncuklar kullanarak çözüm ürettiğini söyleyen Xeros, yıkama esnasında %80 daha az su, %50 daha az deterjan kullandığını belirtiyor. 

    Xeros çamaşırları daha az su, daha az deterjan ve daha çok boncuk kullanarak yıkıyor. Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, boncuklar çamaşırlardan ayrışarak özel haznelerine geri dönüyor ve temizleniyor.

    Boncuklar tamburun içinde dönerken çamaşırlara temas ettikçe, lekeler de çıkmaya başlıyor. Boncukların yapısı, lekeyi absorbe etmelerini sağlıyor. Bu durum daha az deterjan kullanılmasına ve daha düşük ısıda yıkama yapılmasına imkan tanıyor. Bunun sonucunda, çamaşırlar daha az yıpranıyor, daha geç eskiyor ve  renklilerle beyazlar bir arada yıkanabiliyor.
     
    Xeros’un paylaştığı rakamlar göre, dünyadaki oteller çamaşır yıkamak için yılda 200 milyar litreden fazla su kullanıyor.Yıkama işlemi için suyun ısıtılması ise yaklaşık 1,3 milyon ton karbon emisyonuna yol açıyor. Xeros’un yeni yıkama modeli, su tüketimini %80, düşük ısıda yıkama yapılabildiği içinde  karbon emisyonunu %83 azaltabiliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu