YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 09 Kasım 2017

Hayatı aydınlatan 1 Litre Işık

  • Basit bir fikirle yola çıkan 1 Litre Işık, dünyanın farklı köşelerindeki insanların hayatını aydınlatıyor.

    Evinizin çok iyi ışık almamasından yakınıyorsanız yine de kendinizi şanslı hissetmek için nedenleriniz var. Çünkü Brezilya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Filipinler gibi ülkelerde yaşayan yüz binlerce insan penceresiz teneke evlerde yaşıyor. Bu evlerin içine hiçbir şekilde gün ışığı girmediği için ev sakinleri gündüz bile aydınlatma cihazı kullanmak zorunda kalıyor. Üstelik pek çok mahallede elektrik tesisatı olmadığından, aydınlatma için gaz yağı lambaları kullanılıyor. Bu lambalar hem tehlikeli hem de hane halkı için ek bir maliyet oluşturuyor.

    Filipinler’de hayata geçirilen 1 Litre Işık (Liter of Light) projesi, bu kitlenin hayatına biraz aydınlık katmayı amaçlıyor. Pek çok iyi fikirde olduğu gibi, burada da son derece basit bir araçla yola çıkılmış: Pet şişe. Filipinler’deki My Shelter Vakfı’yla çalışan MIT öğrencileri, su ve çamaşır suyu karışımı bir sıvıyla dolu şişelerin, ışığı artırarak yansıttığı fikrinden hareket ediyor. Çamaşır suyu, suyun bulanıklaşması ve yosun tutmasını engellediği için şişelerin kullanım ömrü 5 yılı buluyor.

    İçi sıvı karışımla doldurulan şişelerin ağzı sıkıca kapatılıp mühürleniyor. Böylece yağmur sularının şişenin içine sızmasının önüne geçiliyor. Vakıf yetkililerine göre, şişe hazırlandıktan sonra montajın yapılması yaklaşık bir saatte tamamlanıyor: Önce evlerin çatısına şişenin geçebileceği büyüklükte delikler açılıyor. Daha sonra da şişe bu deliğe yerleştirilip etrafı örülüyor. Güneşten gelen ışığı evin içine yayan şişeler ampul görevini görmeye başlıyor. Çatıya yerleştirilen bir şişeden gelen ışık, 55 Watt’lık ampulle aynı değere sahip olduğu için evdeki günlük hayat oldukça kolaylaşıyor. Bütün gün karanlık bir evde oturmak hem ev işlerini hem de öğrencilerin çalışmasını aksattığı için pet şişeden gelen bu ışık Filipinler’de yaşam kalitesinin yükselmesini sağlıyor.

    Manila’da 10.000 şişeyle başlayan 1 Litre Işık projesi çok başarılı olunca, fikir sahipleri dünya çapında daha çok ışık saçma hedefine ilerliyor. Proje Hindistan, Peru, Kolombiya, Endonezya, Uganda ve hatta İsviçre gibi pek çok ülkeye yayılıyor. Şimdilik 15 ülkede 350.000'den fazla evde kullanım söz konusu. Proje, Birleşmiş Milletler'in bazı mülteci kamplarında da kullanılıyor. Yoğun olarak gönüllülerin çalıştığı projeye dünyanın farklı ülkelerinden sponsorluk desteği ve farklı ödüller de geliyor. Basit bir araçla geliştirilen çözüm, hayatları aydınlatıyor.

    Kendi 1 Litre Işık'ınızı üretmek için bu videoyu izleyebilirsiniz:

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu