YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 10 Kasım 2017

Bu duvar kağıdı güneş enerjisi üretiyor

  • Imperial College London araştırmacıları, güneş enerjisini yeni bir boyuta taşıdı. Siyanobakteri yani fotosentez yapabilen bakterileri kağıda basan araştırmacılar, böylece güneş enerjisi üreten bir duvar kağıdı geliştirmiş oldu. 

    Likit güneş hücrelerini mürekkep olarak kullanarak güneş enerjisini farklı boyutlara taşıyan uygulamalardan Çevreciyiz’de daha önce de bahsetmiştik. Örneğin, CSIRO’nun geliştirdiği yazıcı, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren likit hücrelerle çalışıyor. Yazıcıdan çıkan hücreler plastik gibi uygun maliyetli zeminler üzerine yerleştiriliyor. Bu şekilde üretilen farklı ebatlardaki paneller pencerelerde veya mobil telefon ekranlarında kullanılabiliyor. Benzer şekilde, Xerox'un geliştirdiği yeni baskı cihazı, elektronik devreleri oluşturacak sıvı formdaki çiplerden oluşan bir mürekkep kullanarak, hafif ve katlanabilir yüzeylerin üzerine baskı yapabiliyor.  

    Imperial College London’ın geliştirdiği teknoloji de yukarıdakilere benzer bir çalışma mantığına dayanıyor. Fotosentez yapabilen mikro organizmalar mürekkep olarak kullanılıyor ve bu mürekkep kağıt bazlı iletken bir materyal üzerine belirli desenler oluşturacak şekilde basılıyor. İlk denemelere göre bu yöntemle küçük miktarda da olsa elektril elde etmek mümkün görünüyor. 

    Konuyla ilgili bilgi veren Imperial College London öğretim üyesi Dr. Andrea Fantuzzi, kendi çalışmalarındaki gibi biyolojik fotovoltaik panellerin, büyük ölçekli üretimi amaçlayan bilindik güneş panellerine rakip olmadığını belirtiyor. Fantuzzi’ye göre bu tip kendi kendine yeten sistemler, sınırlı miktarda enerji tüketen cihazları beslemek için iyi bir yöntem olabilir. Örneğin biyosensörlerin kullanacağı enerji için bu tip güneş sistemlerinden faydalanılabilir. Üstelik devrelerin basıldığı kağıt bazlı zeminin biyoçözünür olması, işlevini tamamlayan panellerin doğaya zarar vermeden yok olması anlamına geldiği için, her anlamda sürdürülebilir bir teknolojiden bahsedilebilir.

    Deneme amaçlı üretilen güneş paneli şimdilik bir iPad ebadında ve basit bir dijital saati veya küçük bir LED ampulu çalıştıracak kadar enerji üretebiliyor. Önümüzdeki dönemde bu ebadın büyütülmesi ve daha büyük ölçekte elektrik üretimi hedefleniyor. 

    Görseller Imperial College London internet sitesinden alınmıştır. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu