YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 08 Ocak 2018

Atıkları dönüştürün, İstanbulkart'ınızı doldurun

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kağıt, metal, plastik gibi atıkları geri dönüşüme kazandırmak için şehrin farklı noktalarına 100 mobil atık otomatı yerleştirecek. Atıklarını "Akıllı Mobil Atık Aktarma Otomatları"na getiren İstanbullular, İstanbulkart'a kredi kazanabilecek.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi,şehrin farklı noktalarına 100 mobil atık otomatı yerleştiriyor. Kağıt, metal, plastik gibi geri dönüştürülerek ekonomiye yeniden kazandırılabilir atıkları işleyecek olan "Akıllı Mobil Atık Aktarma Otomatları" atıkların geri dönüşüm değeri kadar bedeli şehiriçi ulaşım sistemlerinde geçerli olan "İstanbulkart"a kredi olarak yükleyecek.

    Hürriyet'te yer alan habere göre, elektronik arayüze sahip atık otomatları, vatandaşların getirdiği atığı tanıyabilecek. Örneğin, metal ya da kağıt atığı ayırt edebilecek otomat, farklı bir atık konulduğunda kabul etmeyecek. Geri dönüşüm haznesine konulan atık, sensörler tarafından algılanacak. Vatandaşları sesli ve görüntülü olarak yönlendirebilecek otomatlar, konulan atığı içindeki sistem sayesinde kıydıktan sonra depolayacak. İşlemin sonunda geri dönüşüme kazandırılan atığın ekonomik değeri kadar kredi, vatandaşın İstanbulkart'ına kredi olarak yüklenecek. Depolanan atıklar, geri dönüşüm firmalarına teslim edilecek.

    İlk etapta 25 otomatla başlayacak projenin, daha sonra 100 otomata çıkması hedefleniyor. Akıllı Mobil Atık Aktarma Otomatılarının özellikle toplu taşıma merkezleri ve meydanlar gibi İstanbul'un farklı noktalarına yerleştirilmesi planlanıyor. 

    Projeyle hem ekonomik değeri olan atıkların geri kazanılması hem de geri dönüşüm konusunda toplumun farklı kesimlerinde farkındalık yaratılması hedefleniyor.


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu