YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 21 Aralık 2016

Bir tasarım harikası: Örümcek ağı

  • Doğanın en akıllı tasarımlarından örümcek ağı, sadece bir tuzaktan çok daha fazlası...

    Bazen dışarıda bir ağaç dalında bazen evimizin bir köşesinde… Zar gibi ince, tül gibi zarif ve etraftaki minik canlılar için çok tehlikeli! Evet, örümcek ağından bahsediyoruz.

    İki ağaç dalı arasına çekilmiş rahat bir hamağı andırsa da, örümcek ağının konforla pek ilgisi yok. Çünkü örümcekler bu ağı beslenmek için örer. Örümcekler ağlarını son derece seri hareketlerle örerler. Örneğin bir saat içinde kocaman bir ağ örebilen örümcekler vardır. 

    Vücutlarından salgıladıkları ipeksi salgı, örümceklerin bu ağları örmesini sağlar. Ağlar incecik ip görünümündedir fakat tabii ki örümceğin vücudunda makaraya sarılı şekilde duran bir ip yoktur. Örümceğin vücudunda sürekli üretilen salgı, dışarı çıkınca katılaşır ve sağlam bir ip haline gelir. Bu ip saçtan ince olsa da aynı kalınlıktaki çelik bir telden daha sağlamdır. Örümcek ağının ipi son derece yapışkan olduğu için ağa takılan böcek kurtulamaz. Örümceğin bu böceği görmesine gerek yoktur. Çünkü böcek ağa takıldığında oluşan titreşim, doğrudan örümceğin bacaklarına ulaşır. Hatta bazı örümcekler ağlarının ortasına yapışık bir sicimi tutarak çalıların arasına saklanır. Böcek ağa takılınca, sicim titreşir ve örümcek ortaya çıkar. Yani örümcek ağını olta gibi kullanır, denizde balık avlarmış gibi böcek avlar.

    Bu arada, madem ağ bu kadar yapışkan, örümcek kendi ağını örerken neden yapışmıyor? Çünkü örümceklerin ayakları özel bir yağ ile kaplıdır. Böylece kendi ağlarının üzerinden kayıp giderler. 

    Örümcekler ağlarını bir iş için daha kullanırlar: Yavrularını korumak. Çalıların içine örülen beşik ağlara yumurtalarını yerleştiren örümcekler, yavrular yumurtadan çıkmaya hazır olana kadar bu ağdan faydalanır. 

    Son olarak, örümcekler böcek yer ama kendileri böcek değildir. Örümceğimsiler hayvan sınıfına dahil olan bu canlıların böceklerden farklı olarak sekiz bacakları vardır. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu