YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2016

Daha çevreci tatilin ipuçları

  • Bilinçli tercihlerle yaz tatilinizi daha çevre dostu ve sürdürülebilir hale getirebilirsiniz.

    Öncelikle altın kuralımız: Ne kadar az tüketirseniz o kadar çevreci bir tatil yaparsınız. Enerji ve kaynak tasarrufu, geri dönüşüm gibi konuları hem ev hem de iş hayatınıza adapte ettiğinizi biliyoruz. Şimdi sıra tatilde:

    - Kişisel elektrik tüketiminize tatilde de dikkat edin. Tercihiniz otel veya pansiyonsa, odanızdan çıkarken ışıkları kapatmak, kullanmadığınız cihazları şarjda bırakmamak iyi bir başlangıç olabilir.
    - Eviniz dışında bir yerde konaklayacaksanız, havlu ve çarşaflarınız için “her gün değiştirmeyin” notu bırakarak oteldeki çamaşır makinelerinin daha az çalışmasını sağlayabilirsiniz. Böylece daha az enerji ve su tüketimine ek olarak, daha az deterjan kullanımı sayesinde çevreyi korumuş olursunuz.
    - Doğayla daha da iç içe olup çadırda tatil yapmak isterseniz, yukarıdaki tarzda tüketim kalemlerinde tasarrufa gidersiniz. Bu durumda dikkat etmeniz gereken ise, atıklarınıza özen göstermek, doğada çöp bırakmamak.


    - Tatilde hem sağlığınız hem de karbon ayak iziniz için beslenmenize dikkat edin. Mevsim sebze ve meyveleri tüketin, yerel gıdalarla beslenin. O mevsime veya o yöreye ait olmayan her besinin üretimi ve nakliyesi için normalden fazla enerji harcandığını unutmayın.
    - Tabii ki karbon ayak iziniz beslenme tercihlerinizden çok daha fazlası anlamına geliyor. Tatile gideceğiniz araçtan, gittiğiniz otelde tüketilen enerjiye kadar pek çok kalemin karbon ayak izinizi oluşturuyor. Bu nedenle tüm ulaşım ve konaklama tercihlerine dikkat etmek gerekiyor.


    - Ulaşımla başlayalım: Tatile kendi otomobilinizle gidecek olsanız bile, yola yalnız çıkmayın. Sizinle aynı yere giden tanıdıklarınız var mı, kontrol edin. Böylece hem daha eğlenceli bir yolculuk yapıp hem de karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz. Aynı güzerhaga giden tanıdık birileri yoksa, araç paylaşım platformları aracılığıyla bu ihtiyacınızı karşılayabileceğinizi unutmayın.
    - Turizm sektörünün karbon salımının yüzde 72’si havayolu kaynaklı olduğu için uçakla yapacağınız yolculukları azaltmaya çalışın. Mutlaka uçak kullanmak durumundaysanız karbon sertifikasıyla karbon ayak izinizi silebilir, tatilinize farklı bir deneyim katabilirsiniz.
    - Tüm yolculuğunuzu bisikletle yapmayı tercih etmeseniz de, günlük gezilerinizde veya sahile inerken bisiklet kullanmayı düşünebilirsiniz.


    - Tatil yapacağınız yeri seçerken sadece tesisin olanaklarını değil, doğaya yaklaşımını da göz önünde bulundurun. Seçiminizi enerji verimliliğine, su tasarrufuna dikkat eden tesisler arasından yapın.
    - Tatil yapacağınız tesisin hangi enerji kaynağını kullandığını öğrenin. Ülkemizde turistik bölgelerin büyük kısmı hem güneş hem de rüzgâr enerjisi kullanımına çok uygun. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan tesislere öncelik verin.
    - Turizm sektöründe kişi başı günlük su tüketimi 1.200 litreye yaklaşıyor. Su tüketimini azaltmak için gri su kullanımı gibi yöntemler kullanan otellerde otellerde kalmaya özen gösterin.



    - Tatilinizi 5 Yıldızlı bir otelde yapmak hoş olabilir fakat bizim önerimiz Yeşil Yıldızlı bir oteli denemeniz. Bu otellerde enerji ve su tasarrufu yapılırken, geri dönüşümlü malzemeler kullanılıyor. Son rakamlara göre Türkiye’de 343 Yeşil Yıldızlı tesis var ve bunların yarısı Antalya’da.
    - Alternatif turizme şans tanıyın. Buğday Derneği’nin TaTuTa projesiyle ekolojik tarım yapan bir ailenin çiftliğine konuk olabilir veya dilerseniz tatilinizi bu çiftlikte çalışıp üreterek geçirebilirsiniz. Böylece tükettiğinizden çok üreterek daha “değerli” bir tatil yapabilirsiniz.

    Herkese çevre dostu tatiller…

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu