YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 23 Haziran 2016

“Sıfır Karbon Konser” nedir?

  • İklim değişikliğiyle mücadele, kültürel etkinliklerin de farklı bir bakış açısıyla organize edilmesini sağlayabiliyor. Bu örneklerden biri de "sıfır karbon konser".

    Ulaşım, ısınma, yeme-içme gibi yaşamsal faaliyetlerimiz ve tükettiğimiz ürünler nedeniyle atmosfere yaydığımız karbon emisyonunun, yani karbon ayak izimizin küresel ısınma üzerinde büyük etkisi var.

    Bugün Türkiye’deki ortalama bireysel karbon ayak izi yıllık 6 tonun üzerinde. Daha bilinçli tüketimle, enerji verimliliği uygulamaları ve yenilenebilir enerji kullanımıyla, toplu ulaşım, geri dönüşüm gibi sürdürülebilir yaşam tercihleriyle karbon ayak izimizi azaltarak, küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliğini önlemek mümkün.

    Bununla beraber, özellikle günümüz şehir hayatını hiç karbon üretmeden sürdürmek pek kolay değil. Bu durumda karbon emisyonumuzu mümkün olduğu kadar azaltmanın ardından, azaltamadığımız karbon miktarını karbon sertifikaları ile sıfırlamak devreye giriyor. Karbon salımını sıfırlamak için ise, karbon salımını düşürmeye yönelik faaliyet gösteren şirketlerden ve karbon piyasalarından karbon sertifikası almak gerekiyor. Böylece doğayla dost yatırımlara destek vermek de mümkün hale geliyor.

    TSKB, Türkiye’de sürdürülebilir bankacılığın öncüsü olarak, 2005 yılından bu yana karbon ayak izini ölçüyor ve azaltıyor. 2008 yılından beri de azaltamadığı karbon emisyonunu “Gold Standard Karbon Sertifikası” ile silerek Türkiye’nin ilk karbon-nötr bankası olma özelliğini taşıyor.
     
    Bankacılık faaliyetlerinin yanı sıra düzenlediği etkinliklerin de çevreye duyarlı olmasına özen gösteren TSKB, İstanbul Müzik Festivali kapsamındaki tek sıfır karbon konserin düzenlenmesine üç yıldır destek veriyor. Konser organizasyonu, sanatçılar ve sanatseverlerin ulaşımlarından doğan karbon emisyonunun tamamı, TSKB’nin temiz enerji yatırımı yapan bir kuruluştan temin ettiği “Gold Standart Karbon Kredisi” ile sıfırlanıyor. 

    Böylece sanattan duyulan keyif artarken, karbon emisyonu azalıyor…




Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu