YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 17 Haziran 2016

Toprak ayak izi nasıl küçülür?

  • Daha az tüketmek sadece toprağa değil tüm gezegene iyi geliyor.

    TEMA Vakfı son bir hafta içinde hem 12 Haziran Toprak Bayramı hem de 17 Haziran Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü olmasından hareketle, toprak ayak izinin önemiyle ilgili bir mesaj yayınladı. Biz de toprak ayak iziyle ilgili küçük bir araştırma yaptık, toprak ayak izimizi nasıl küçültebileceğimize göz attık.

    Toprak ayak izi, tükettiğimiz ürün ve hizmetlerle gezegene ne kadar baskı yaptığımızı ifade ediyor. Toprak ayak izi hesaplanırken, tıpkı su ayak izi gibi, sadece ülke içinde yapılan üretim değil, ithalat yoluyla karşılanan tüketim de dikkate alınıyor. Bu nedenle, toprak ayak izinin hesaplanmasıyla, ülkelerin kendi toprakları dışında başka ülkelerdeki toprağa ne kadar ihtiyaç duydukları da ortaya çıkmış oluyor. TEMA Vakfı’nın paylaştığı bilgilere göre bir ülkenin hayvansal ürün tüketimi, motorlu taşıt kullanımı, sanayi ürünü tüketimi, şehirleşme için kullandığı araziler, toprak ayak izinin büyümesine katkıda bulunan önemli unsurlar arasında yer alıyor. 

    Ne kadar çok tüketirsek toprak ayak izimiz de o kadar büyüyor. Bu nedenle daha az tüketmeye yönelik alışkanlık değişiklikleriyle toprak ayak izimizi kontrol altında tutmamız gerekiyor. Üstelik daha az tüketmek, daha az atık üretmek anlamına geldiği için sadece toprak üzerinde değil su, hava ve iklim değişikliği üzerinde de olumlu etki yapıyor. 

    Toprak ayak iziyle ilgili daha fazla bilgi için Sustainable Europe Research Institute’ün yayınladığı raporu inceleyebilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu