YUKARI

TSKB'den Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Kasım 2023

TSKB sürdürülebilirlik derecelendirme notu ile ilk 10'a girdi

  • TSKB, kurumların çevresel, sosyal ve yönetişim alanında risk seviyesini ve yönetim performansını ölçen Sustainalytics'in değerlendirmesine göre, 2023'te Türkiye'nin en iyi kurumu seçildi.

    Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), kurumların çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) alanında risk seviyesini ve yönetim performansını ölçen Sustainalytics'in değerlendirmesine göre, 2023'te Türkiye'nin en iyi kurumu oldu. Bankadan yapılan açıklamaya göre, nitelikli sürdürülebilir kalkınma vizyonuyla ülkenin düşük karbonlu ekonomiye geçişine etkin destek sağlayan TSKB'nin sürdürülebilirlik alanında kaydettiği başarı, Sustainalytics tarafından bir kez daha tescillendi. ÇSY risk notunu bir önceki yıla göre daha da iyileştiren banka, 6.9 seviyesindeki risk notuyla 'ihmal edilebilir risk' olarak tanımlanan kategorideki yerini koruyarak dünyadaki kalkınma bankaları arasında 9’uncu sıraya yükselirken, global bankacılık sektöründe ilk 10 banka arasında yer aldı.

    Küresel sıralamada 40’ıncı sırada
    Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, bankanın ÇSY risk notuyla dünya liginde ilk 10'a yerleşme başarısının sürdürülebilirlik odaklı iş modeli ile tüm paydaşlarla kurulan etkin iş birliklerinin önemli bir çıktısı olduğunu belirtti. Bilgiç, “Bu alandaki yüksek performansımız, ülkemizin orta ve uzun vadeli kalkınma hedefleri doğrultusunda Türkiye özel sektörünün çevresel, sosyal ve yönetişim kriterli yatırımlarına yönelik sürdürülebilirlik temalı özellikli fonlar çekmemize doğrudan katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı. Sürdürülebilir yatırımları finanse etmek üzere uluslararası tahvil piyasalarında gerçekleştirilen ihraçlara da yatırımcılardan yoğun talep alındığı bilgisini paylaşan Bilgiç, bu yıl eylül ayında gerçekleştirilen 4’üncü sürdürülebilir tahvil ihracının ÇSY odaklı yeni yatırımcıların da ilgisi ile yaklaşık 2. 5 kat talep görmesinin en büyük gösterge olduğunu aktardı.

    “Net sıfır hedefi için sorumluluk alıyoruz”
    Murat Bilgiç, kaynaklarının yüzde 85'inden fazlası ve kredi portföylerinin tamamına yakınıyla net sıfır yol haritalarındaki bilim temelli hedeflerine doğrudan etki ettiklerini vurgulayarak şunları kaydetti: “Yatırım bankacılığı hizmetlerimizle Türkiye sermaye piyasalarında ülkemizin net sıfır hedeflerini gözeten enstrümanların çeşitlenmesi ve derinleşmesi için sorumluluk alıyoruz. Finansal hizmetlerimizin yanı sıra danışmanlık alanında da ülkemizin sürdürülebilir kalkınma ekosisteminde öncü çalışmalara imza atıyoruz. ÇSY risk ve yönetim notumuzla sektörümüzde örnek alınmaktan ve biriktirdiğimiz deneyimle tüm paydaşlarımızla daha ileriyi hedeflemekten büyük bir mutluluk duyuyoruz.”

    Yatırımlarda ÇSY performansının rolü güçleniyor
    ÇSY performansının değerlendirmesinde global ölçekte önemli bir referans olarak kabul edilen Sustainalytics analizi, bir şirketin bulunduğu sektöre özgü önemli ÇSY risklerine maruz kalma derecesi ve bu riskleri yönetme becerisini ölçüyor. Bu riskleri, ihmal edilebilir, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak kategorize eden Sustainalytics'in göz önünde bulundurduğu kriterler, her geçen yıl daha kapsamlı alt maddelerle geliştiriliyor. Tüm dünyada sürdürülebilirlik odaklı dönüşüm hız kazanırken ÇSY derecelendirmesi hizmeti veren kurumların ve bu notlardan yararlanan kullanıcıların sayısı artmaya devam ediyor. Şirketlerin ÇSY performansının yatırım kararlarındaki rolü de gün geçtikçe güçleniyor. Özellikle sürdürülebilirlik, etki ve pozitif tarama odaklı yatırımcıların daha fazla başvurduğu bu notlar, kurumun iş modeli, finansal gücü, faaliyet gösterdiği coğrafya ve tarihsel geçmişinin de analiz edildiği kapsamlı bir incelemeye dayanıyor. ÇSY risk notuyla Türk bankacılık sektöründe uzun yıllardır pozitif ayrışan TSKB, Sustainalytics'in uluslararası iyi uygulama örneklerini dikkate alarak her yıl çıtasını daha da yükseltiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu