YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 02 Ekim 2023

Lego doğru materyali aramayı sürdürüyor

  • Lego geri dönüştürülmüş polietilen tereftalattan (RPET) yapılan tuğlaların daha yüksek karbon emisyonlarına neden olduğunu buldu ve geri adım attı.

    Dünyanın en büyük oyuncak üreticisi Lego iki yıl önce petrol bazlı ABS yerine geri dönüştürülmüş plastik şişelerden üretilen lego parçalarını test ettiğini açıklamıştı. Ancak bu yeni malzemenin daha yüksek karbon emisyonuna yol açtığı tespit edildi ve şirket bu yüksek profilli sürdürülebilirlik atılımından vazgeçmek zorunda kaldı. ABS bazlı ürünler şirketin her yıl ürettiği milyarlarca Lego parçasının yaklaşık yüzde 80’inde kullanılıyor. Bu da Lego’nun sürdürülebilirlik alanında aşması gereken çok büyük bir sorun olduğunun işaretini veriyor.

    “Yüzlerce materyali test ettik”
    Danimarka menşeili aile şirketinin CEO’su Niels Christiansen Financial Times’a verdiği röportajda, geri dönüştürülmüş polietilen tereftalat (RPET) kullanımının yeni ekipman gerektireceğini ürünün ömrü boyunca daha yüksek karbon emisyonuna yol açacağını söyledi. Lego bunun yerine şu anda 1 kg plastik yapmak için yaklaşık 2 kg petrole ihtiyaç duyan ABS’in zaman içerisinde karbon ayak izini iyileştirmeye karar verdi. CEO, “İlk günlerde bu sihirli malzemenin veya bu yeni malzemenin bulunmasının kolay olacağına inanılıyordu. Ancak aranan malzemenin orada olmadığı görülüyor. Yüzlerce materyali test ettik. Böyle bir ham maddeyi bulmamız mümkün değil” ifadelerine yer verdi.

    Birçok sette plastik yerine kağıt kaplar
    Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Lego’nun taktik değişikliği şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda karşılaştığı zorlu kararları da vurguluyor. Zira fosil yakıt kullanımının ortadan kaldırılması ile karbon emisyonunun azaltılması gibi biriyle aynı görülen hedefler çelişebiliyor. Firma 2025 yılına kadar Lego oyuncaklarının ambalajlarında kullanılan tek kullanımlık plastik torbalardan kurtulma yolunda ilerliyor. Lego’nun mevcut birçok setinde plastik torbalar yerine kağıt kaplar kullanılıyor. Ancak ABS kullanımından kurtulmak çok daha zorlu bir hedef olarak öne çıkıyor. Zira söz konusu plastik kullanılarak yapılan Lego tuğlalarını hem dayanıklı hem de sökülüp takılması kolay bir ürün haline getiriyor. Diğer materyallerde bu kalitenin yakalanması ise şimdilik mümkün olmamış.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu