YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 06 Haziran 2023

Arçelik 2030’da geri dönüşümü yüzde 40’a çıkaracak

  • Arçelik, 2014’ten bu yana 620 bin adet buzdolabı ve soğutucuyu geri dönüştürerek, 469 GWh enerji tasarrufu sağladı

    Arçelik’in Eskişehir’deki atık elektrik ve elektronik eşya (AEEE) geri dönüşüm tesisi ile aynı alanda yer alan ve tamamen geri dönüştürülen ürünlerden inşa edilen Back2Life Atölyesi’nin tanıtımı için bir basın toplantısı düzenlendi. Arçelik Endüstriyel Tasarım Direktörü Serdal Korkut Avcı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısında Heykeltraş Seçkin Pirim de yer aldı. Avcı, Türkiye’de hem üretim hem geri dönüşüm tesisi bulunan ilk ve tek sanayi şirketinin Arçelik olduğunu aktardı. Arçelik’in 2050 yılına kadar tüm operasyonlarında net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflediğini hatırlatan Avcı, şu anda markanın bir ürününde kullanılan geri dönüşümden malzeme oranının yüzde 20-30 seviyelerinde olduğunu belirterek, “Bu oran 2030’da yüzde 40'a çıkacak” dedi. Edinilen bilgiye göre, Arçelik’in şu anda Eskişehir ve Bolu’da olmak üzere 2 adet AEEE geri dönüşüm tesisi bulunuyor. Eskişehir’deki tesiste sadece buzdolabı ve soğutucu ürünlerin geri dönüşümü yapılıyor. 2014’ten bu yana 620 bin adet buzdolabı ve soğutucunun geri dönüştürülmesiyle 469 GWh enerji tasarrufu sağlanmış durumda. Bu da, 162 bin hanenin ise yıllık elektrik tüketimine eşdeğer. Aynı zamanda bugüne kadar geri dönüştürülen atık ürünlerle, yaklaşık 231 bin ton karbondioksit salımı da azaltılmış.

    Back2Life atölyesi ile farkındalık yaratacak
    Arçelik’in sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında Eskişehir’de özel bir projeye imza atıldığını anlatan Serdal Korkut Avcı şöyle devam etti: “Arçelik olarak -Dünyaya saygılı, dünyada saygın- vizyonumuzla Eskişehir’de üretim kampüsümüzün içerisinde bir atölye hayata geçirdik. Bu atölyede kullanılan tüm malzemeler ‘yenide kullanılan’ ürünler, geri dönüşüm tesislerimizden elde edilen ya da farklı fabrikalarda daha önce kullanılmış ürünler. Eskişehir aynı zamanda kültür ve sanat bakımından önemli bir çekim noktası. Burada farklı katılımcılara yapılacak çalışmalarla geri dönüşümün hikâyesini, sanatın duyguları tetikleyen gücüyle anlatarak, farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Hayalimiz, Back2Life’ın çalışmalarının Eskişehir’den diğer şehirlere de ve hatta belki uluslararası da yayılarak bu alanda örnek bir sanat merkezi haline gelmesi” ifadelerini kullandı.

    114.1 milyon geri dönüştürülmüş pet şişe kullanıldı
    Back2Life’ın Arçelik’in sürdürülebilirliği tasarımın merkezine koyma anlayışının sonucu olduğuna işaret eden Serdal Korkut Avcı sözlerini şöyle tamamladı: “Sadece ürünlerimizi geri dönüştürmüyoruz, geri dönüştürülmüş malzemeleri de ürünlerimizde kullanarak yeniden ekonomiye kazandırıyoruz. Geri dönüştürülmüş pet şişe ve balık ağları gibi malzemeleri ürünlerimizde kullanıyoruz. Örneğin 2017’den 2021 sonuna kadar, çamaşır, kurutma ve bulaşık makineleri ile klimalarda 114.1 milyon geri dönüştürülmüş pet şişe kullanıldı.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu