YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 16 Mart 2023

Mavi İklim Elçileri iki ton atığı denizlerden uzaklaştırdı

  • Mavi İklim Elçileri projesi dahilindeki kıyı temizleme etkinlikleriyle 2 ton atık toplanarak denizlerden uzaklaştırıldı.

    DenizTemiz Derneği/TURMEPA, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) ve WISTA Türkiye’nin (Uluslararası Deniz Ticareti ile İştigal Eden Kadınlar Derneği) geçtiğimiz yıl Mavi İklim Elçileri projesini hayata geçirmişti. Dünyada giderek artan iklim değişikliği olaylarına dikkat çekmeyi ve çevresel sorunlara yönelik sürdürülebilir çözümler geliştirmeyi amaçlayan projeye ilk yılında; Antalya Qterminals, Mersin MIP, İzmir SOCAR Terminal ve İstanbul Kumport destek verdi. Kadın denizciler, eğitim ve kıyı temizlikleri aracılığıyla limanlarda sıfır atık dönüşümünü uygulamanın yanı sıra iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konularında çözüm önerileri sundu.

    Limanlarda kadın çalışan sayısı arttı
    Projeye destek veren dört limanın her birinde üç kadın çalışan Mavi İklim Elçisi olarak sorumluluk aldı. Toplam 12 Mavi İklim Elçisi aracılığıyla liman çalışanlarına ulaşılması sağlandı. Projenin ilk adımında TURMEPA tarafından 1200 liman çalışanına iklim değişikliği farkındalık eğitimi verildi. Projenin ikinci ayağı olan kıyı temizleme etkinlikleri ile Antalya, Mersin, İzmir ve İstanbul kıyılarında plastik, metal, kağıt ve cam başta olmak üzere iki ton atık toplanarak denizlerimizden uzaklaştırıldı. Projenin amaçları arasında yer alan; limanlarda kadın çalışan sayısını artırma konusunda da başarılı bir grafik izlendi. Dört limanda toplam kadın çalışan sayısı proje başlangıcında 204 iken, bir yıl içinde 16 kişi artarak 220’ye ulaştı.

    Liman sahasında güneş panelleri kullanılıyor
    İklim krizine karşı limanların öncelikli hedefleri arasında, çevre dostu olmak ilk sırada yer alıyor. Karbon emisyonlarını minimize etmek amacıyla iş makinelerinde fosil yakıtlar yerine elektrik kullanılmasına dikkat ediliyor. Elektrik sarfiyatını azaltmak için de kapalı ortamlarda LED aydınlatma kullanılırken yenilenebilir enerjiyi daha verimli kullanabilmek adına liman sahasında güneş panelleri tercih ediliyor. Toplu kullanım alanlarındaki lavabolarda su kullanımını azaltmak için sensörlü musluklar seçiliyor. Faaliyetlerden kaynaklanan sera gazı emisyonları hesaplanıyor ve doğrulatılıyor. Enerji verimliliği kapsamında projeler geliştiriliyor. Yeşil Liman olmak ve sıfır atık kapsamında atık oluşumunu minimum seviyelere çekmek için çalışılıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu