YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Kasım 2022

Teknolojinin doğru kullanımı ekolojik dengeyi koruyacak

  • Sürdürülebilirlik İçin Teknoloji araştırmasında, ‘Teknolojinin doğru kullanımı sizce en hızlı hangi alanı iyileştirecek?’ sorusuna en yüksek oranda verilen iki yanıt, yüzde 26.21 ile ekolojik denge ve yüzde 21.68 ile karbon emisyonu oldu.

    Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi açıklamasına göre, aralıksız 22 yıldır düzenlenen Bilişim Zirvesi bu yıl 24 Kasım'da gerçekleştirilecek. Etkinlik öncesinde M2S araştırma şirketi tarafından yapılan ‘Sürdürülebilirlik İçin Teknoloji Araştırması’na göre; ‘Dünyanın gündeminde olan sürdürülebilirlikte başarıyı yakalamada en büyük etken bilişim teknolojileri olacak’ tanımına dair görüşler soruldu. Araştırmada, katılımcıların yüzde 78.96'sı ‘katılıyorum’, yüzde 14.24'ü ‘kararsızım’ derken, ‘katılmıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 6.80 oldu. ‘Günümüzde teknoloji, doğayı ve dünyayı nasıl etkiliyor?’ sorusuna, katılımcıların yüzde 51.46’sı ‘yeteri kadar faydalanılmıyor’ yanıtı verilirken, yüzde 30.42’lik kesim ‘zarar veriyor’, yüzde 16.83 ‘fayda sağlıyor’ cevabı alındı. ‘Etkisi yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 1.29 oldu.

    Teknolojinin olumlu etkisi var
    Sürdürülebilirlik çatısında listelenen iyileştirme alanlarına teknolojinin hızlı etkisinin ele alındığı araştırmada, ‘Teknolojinin doğru kullanımı sizce en hızlı hangi alanı iyileştirecek?’ sorusuna en yüksek oranda verilen iki yanıt ‘ekolojik denge ve karbon emisyonu’ oldu. ‘Ekolojik denge’ (yüzde 26.21) ve ‘karbon emisyonu’ (yüzde 21.68) yanıtını, ‘Birey güvenliği’ (yüzde 18.77) ve ‘çevresel atıklar ve kirlilik’ (yüzde 16.83) takip etti. Günümüzde tüm dünyada geliştirilen teknolojinin sürdürülebilirlik özelinde olumlu katkısını değerlendiren katılımcıların yüzde 50.49’u süreci ‘henüz yolun başındayız’ olarak tanımladı. ‘İlerleme aşamasında’ diyenlerin oranı yüzde 43.04 iken ‘Gelişmeler oldukça iyi durumda’ diyenlerin oranı yüzde 6.47 oldu.

    "İletişimin ve verinin gücünü kullanmamız gerekiyor"
    ‘Önümüzdeki 5 yılda sürdürülebilirliğe en büyük katkı sağlayacak gelişme’ ise yüzde 38.19 ile ‘tam dijitalleşme’ olarak belirtildi. Yüzde 37.86 ile ikinci sırada yer alan ‘elektrikli araçlar’ cevabını, ‘kuantum teknolojileri’ (yüzde 8.74) ve ‘blokzincir’ (yüzde 8.74) takip etti. Bu yıl ‘Dünyayı Teknoloji Kurtaracak’ teması ile 24 Kasım'da Fişekhane'de gerçekleştirilecek Bilişim Zirvesi'nde yaşanabilir bir dünya için yeni teknolojiler konuşulacak. ‘Önümüzdeki 5 yılda sürdürülebilirliğe en büyük katkı sağlayacak gelişme’ ise yüzde 38.19 ile ‘tam dijitalleşme’ olarak belirtildi. Yüzde 37.86 ile ikinci sırada yer alan ‘elektrikli araçlar’ cevabını, ‘kuantum teknolojileri’ (yüzde 8.74) ve ‘blokzincir’ (yüzde 8.74) takip etti.

    Dünyanın geleceğinde teknoloji var
    Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi Genel Müdürü Neslihan Aksun, Sürdürülebilirlik İçin Teknoloji Araştırması'nın dünyanın geleceğinde en büyük rolün teknolojide olacağını ortaya koyduğunu belirterek şunları söyledi: "Teknoloji sayesinde dünyanın her yeri ile iletişim kurabiliyor, istediğimiz verileri toplayabiliyor, bu verileri işleyebiliyor ve anlamlı sonuçlar çıkarabiliyoruz. Sürdürülebilirlik için teknolojinin, iletişimin ve verinin gücünü kullanmamız gerekiyor. Teknoloji, dünyayı değiştirirken kendisi de değişmek zorunda. Bu nedenle teknolojinin hem kendi dönüşümünü hem de yaşanabilir bir dünyadaki büyük rolünü her açıdan Bilişim Zirvesi'nde konuşacağız" ifadelerini kullandı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu