YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Eylül 2021

Yeşil değil ama öyle gibi!

  • Bir şirket veya kuruluşun markasını sürdürülebilir olarak pazarlamak için daha fazla zaman ve para harcaması anlamına gelen ‘greenwashing’ kavramıyla ilgili her şey...

    Tüketiciler, seçimlerinin sürdürülebilirlik üzerindeki etkisini her geçen daha çok fark ediyor ve dünya çapında birçok markada da bu yönde bir değişim görülüyor. Fakat bu değişim, her marka için göründüğü kadar ekolojik olmayabiliyor. ‘Greenwashing’ kavramı Türkçeye yeşil yıkama değil, yeşile boyamak olarak tercüme edildiğinde daha anlamlı. Çünkü yıkamak temizlemek ile ilgili, boyamak ise var olanın üzerini kapatmak ile.

    Yeşil yıkama nedir?
    Earth.org tarafından derlenen bir makaleye göre; yeşil yıkama ya da yeşile boyama, bir şirket veya kuruluşun, çevresel etkilerini fiilen en aza indirmekten ziyade, markasını sürdürülebilir olarak pazarlamak için daha fazla zaman ve para harcaması. Gezegeni iyileştirmeyi önemseyen işletmeleri desteklemeyi seçen tüketicilerin beğenisini kazanmak için aldatıcı bir reklam yöntemi. 

    Yeni nesil ‘yeşil’ seviyor
    McKinsey tarafından hazırlanan bir rapor, Z kuşağının (1996 ile 2010 arasında doğanlar) etik olarak görülen şirket ve markalara para harcama olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Uzmanlara göre; yeşile boyamanın en önemli nedeni yeni nesil müşterilerin ‘yeşil’ seviyor olmaları. Fakat bu eğilimdeki artışın önemli bir nedeni daha var: Şirketlerin, neyin gerçekten çevreye yararlı olduğunu, neyin olmadığını bilecek uzmanlığa sahip olmaması.

    ‘Çevre dostuyuz’ vurgusunu araştırın
    - Pazarlama diline dikkat edin. Büyük laflar duyabilirsiniz ama spesifik olarak bilgi verilmez. ‘Çevre dostuyuz’ vurgusunun altında ne var? Araştırın.
    - Bir şirketin ana faaliyet alanı iklim değişikliği ve çevre üzerinde yıkıcı etki yaparken, yeşil faaliyetlerini öne çıkarması en sık görülen yeşile boyama yöntemi.
    - İddiada bulunmak ve kanıt sunmamak sık rastlanan bir eğilim.
    - Yaptığı hataları kabul etmeyen markalar da tüketicinin radarına hızla takılıyor.

    Yeşil dünya için samimiyet önemli
    Tüketicinin parasını harcama şekli, işletmelerin faaliyet alanları üzerinde çok önemli etkiye sahip. Eğer gerçekten ‘yeşil’ bir dünya istiyorsak, şirketlerin sürdürülebilirlik faaliyetlerinde samimi olduklarından emin olmamız gerekiyor. İklim krizi giderek etkisini artırırken, yeşile boyamak bir çözüm değil. Tam tersi, uzun yıllardır yapılan hataların etkisini artıran aldatıcı bir yaklaşım.

    Yazının tamamı için

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu