YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Eylül 2021

Dünyanın ilk mercan haritası hazır

  • Dünya yüzündeki en önemli doğal yapı olan mercanların ilk kez küresel olarak detaylı bir haritası oluşturuldu.

    Uydudan çekilmiş iki milyondan fazla fotoğrafı dijital ortamda bir araya getiren araştırmacılar, tarihte ilk defa dünya üzerindeki mercan resiflerinin detaylı bir haritasını çıkarmayı başardı. Bu haritanın küresel ısınma ve çevre kirliliği etkisiyle hızla bozulan mercan resiflerinin bugünkü durumunu ortaya koyması ve koruma çalışmalarına ışık tutması hedefleniyor. Microsoft'un kurucularından Paul Allen'ın adını verdiği Allen Mercan Atlası projesi, mercan resiflerinin korunabilmesi için bir rehber özelliği taşıyor. Ayrıca bu çalışma ile birlikte deniz yaşamı planlaması ve mercan araştırmaları için de yol gösterilmiş olacak. Araştırmacılar atlasın tamamlandığını ve bu haritanın, türünün ilk yüksek çözünürlüklü ve küresel çaplı örneği olduğunu ifade ediyor. Bu haritada kullanıcılar yerel resifler, su altı yapıları, kumlar, taşlar, deniz bitkileri gibi yapılar hakkında da bilgi ediniyor.

    İki milyondan fazla görüntü birleştirildi
    Haritalar, 15 metreye kadar derinliği görebilmeyi sağlıyor. Böylelikle herhangi bir bölgeyle ilgili olarak çalışma yapmak isteyen kişilerin elinde bir referans olacak. Ayrıca deniz altı yaşamının desteklenmesi çalışmalarında da yol göstericilik yapacak. Proje çalışmaları ilk olarak 2017 yılında Allen'in şirketi olan Vulcan Inc. tarafından başlatılmıştı. Daha sonra Hawaiili araştırmacı Ruth Gates süper resif yaratma çalışmaları ile projeye ön ayak oldu, Vulcan Inc. ise daha çok çalışmanın sponsorluğunu üstlenmişti.
    Projede Planet adlı uydu firmasıyla anlaşıldı. 9 milyon dolarlık masrafı Allen üstlenirken, uydulardan gelen iki milyondan fazla görüntü gönüllüler ve yapay zekâ tarafından birleştirilerek katmanlar halinde haritaya yerleştirildi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu