YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 11 Mart 2021

Gençlerden sürdürülebilir bir dünya için önemli adım

  • Yeşim ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Moda ve Sürdürülebilirlik projesi ile tasarım öğrencileri hızlı modanın tüketim çılgınlığına karşı, dönüştürülebilir giysi, sıfır atık, yavaş moda gibi akımlardan ilham alarak koleksiyon oluşturdu.

    Yeşim ile İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEU) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi (GSTF) arasında geliştirilen iş birliği kapsamında 2020-21 akademik yılı güz döneminde başlatılan Moda ve Sürdürülebilirlik 2021 - Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Harekete Geç’ projesinde sona gelindi. Genç moda tasarımcılarının doğa dostu tasarımlarla sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçirilmesi ve sürdürülebilir modayla ilgili farkındalık ve bilinç oluşturulması için yola çıkan, üniversite-sanayi işbirliği adına örnek olan projede ilk çıktılara ulaşıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü 4’üncü sınıf öğrencileri, hızlı modanın tüketim çılgınlığına karşı, dönüştürülebilir giysi, sıfır atık, yavaş moda gibi akımlardan da ilham alarak koleksiyonlarını oluşturdu. Tasarımlarında, giysinin şeklini değiştiren düğme ve fermuar sistemleri, geri dönüşüme uygun, zararlı kimyasal içermeyen ve atık kumaşlar kullanan öğrenciler, sürdürülebilir bir dünya için önemli bir adım atmış oldu.

    Çevreye zararlı üretim süreci bitiyor
    Proje kapsamında çalışan 19 öğrenci, 228 giysi tasarladı. İEÜ Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Vuruşkan ve Öğretim Görevlisi Jörn Fröhlich koordinatörlüğünde hazırlanan öğrenciler, Yeşim Tasarım Müdürü Nergis Melek Akıncı’dan da ‘Moda ve Sürdürülebilirlik’ kapsamında çevrimiçi eğitimler aldı. Vuruşkan, pandemi dönemiyle birlikte yaşanabilir bir dünya anlayışının önem kazandığına dikkat çekerek, “Öğrencilerimizle çevrimiçi gerçekleştirdiğimiz derslerde sürdürülebilirlik üzerinde durduk. Hızlı tüketim, kalitesiz ürün, çevreye zararlı üretim süreçlerinden vazgeçme düşüncesi artık yayılıyor ve sürdürülebilirlik ön plana çıkıyor. Pandemi sürecinde sağlığın önemini bir kez daha anladık. Öğrencilerimiz de bu süreçte, sosyal eşitliği ve çevreyi koruma hareketi olarak da anılan sürdürülebilir moda hareketine dikkat çekmek için tasarımlarını sürdürülebilirlik üzerine kurguladı. Öğrencilerimiz tasarımlarında yastık kılıfı gibi ev tekstili ürünler, atık kumaşlar, giysinin şeklini değiştiren düğme ve fermuarlar, zararlı kimyasal içermeyen boyalar kullandı. Kullandıkları örme kumaşların bir kısmı da Yeşim Tekstil tarafından temin edildi.” dedi.

    Farkındalık yaratmak istiyoruz
    “Sürdürülebilir moda konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz ve bu bakış açısını benimseyen tasarımcılar yetiştirmeyi hedefliyoruz” diyen Arzu Vuruşkan sözlerini şöyle tamamladı: “Her öğrenci 12 giysilik bir koleksiyon oluşturdu ve bunlardan üç tanesini üretti. Süreçle ilgili olarak dijital bir katalog hazırladık. Kataloğun basımı Yeşim tarafından sağlandı. Sürdürülebilirlik, sadece tasarım boyutunda değil, tüketici, üretici boyutunda da önem kazanıyor. Doğaya dost üretim ve tasarım süreçlerinin son tüketiciye yansımasını istiyoruz. Öğrencilerimiz, bu pandemi döneminde özveriyle çalıştı ve birbirinden güzel ve kullanılabilir tasarımlar oluşturdu.”

    En az atık en az kaynakla işlevsel çözüm
    Yeşim Tasarım Müdürü Nergis Melek Akıncı da ‘Tasarımda sürdürülebilirlik’ çalışmalarının bir parçası olarak örnek bir üniversite-sanayi iş birliğine imza attıklarını söyledi. Akıncı; “Ülkemizdeki genç tasarımcıların sürdürülebilir moda alanında ilerlemeleri Türkiye gibi tekstil potansiyeli yüksek bir ülke için son derece değerli. Son sınıf öğrencileri ile sürdürülebilir moda üzerine 6 hafta süren online dersler gerçekleştirdik. Ortaya çıkan çalışmalar son derece anlamlı. Öğrencilerimiz pandemi sebebiyle daha kısıtlı imkânlarda çalışmak zorunda kaldı ama bu durum aynı zamanda onların yaratıcılıklarını da zorladı ve daha işlevsel çözümler bulmalarını sağladı. Varılan bu nokta tam da sürdürülebilir modanın ilkelerinden biri. Mümkün olan en az kaynak ve en az atık ile doğaya ve insana değer veren bir ekosistemde işlevsel ve ilham veren tasarımlar hayata geçirmek.”


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu