YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Ekim 2019

Akdeniz hızla ısınıyor

  • Hükümetlerarası ‘Akdeniz İçin Birlik’ platformunun araştırması, iklim değişikliğinin dünyada en çok Akdeniz Bölgesi’ni etkileyeceğini ortaya koydu.

    Akdeniz bölgesinde sıcaklık artışı dünyanın diğer bölgelerine oranla daha yüksek. Avrupa ve Akdeniz Havzası'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükümetler arası ‘Akdeniz İçin Birlik’ platformunun hazırladığı rapora göre, Akdeniz dünya ortalamasının üzerinde yüzde 20 daha hızlı ısınacak. 600 bilim insanının çalışmalarının aktarıldığı raporda Akdeniz Havzası'ndaki ortalama sıcaklıklar endüstri devrimi öncesindeki döneme kıyasla 1.5 derece arttı. Aynı dönemde dünyanın diğer bölgelerindeki sıcaklık artışı ise ortalama 1.1 derece olarak kaydedildi. Yükselen sıcaklık ve yağış oranlarının düşmesi kuraklık ihtimalini artırırken, bu durum su ve besin kaynaklarını da tehdit ediyor.

    Su kıtlığı oluşabilir

    Raporun sonuçlarına göre; 2040 yılına kadar Akdeniz'deki sıcaklık artışının 2.2 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor. Yüzyılın sonuna doğru ise sıcaklık artışının Akdeniz'in bazı bölgelerinde 3.8 dereceye ulaşacağı öngörülüyor. Akdeniz’i bekleyen sorunlar arasında sıcaklık artışına bağlı olarak toprak kalitesinin düşmesi, kuraklık nedeniyle ekin kaybı, sıcaklık dalgaları, deniz ürünlerinin azalması yer alıyor.

    Araştırmanın bulgularına göre; iklim değişikliğinden dolayı 2050 yılında balıkların ortalama ağırlıklarının yüzde 49, boyutlarının ise yüzde 20-30 azalacağı, buğday mahsulünde kaliteli üretimin yüzde 7.5 düşeceği, 20 yıl içinde 250 milyon kişinin kıtlık çekeceği ve tatlı su mevcudiyetinin yüzde 15 düşeceği tahmin ediliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu