YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Temmuz 2019

Kelebekler özgürdür!

  • Chicago Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından yapılan yeni bir çalışma, ıslah edilen kelebek türlerinin göç etme eğilimlerini yitirdiğini ortaya koyuyor. Açık havada yetiştirilen yavrular bile, yüzyıllardır devam eden göç rotasına doğru uçmayarak, güçlü bir mesaj veriyor: Kelebekler Özgürdür!

    Chicago Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından yapılan yeni bir çalışma, ıslah edilen kelebek türlerinin göç etme eğilimlerini yitirdiğini ortaya koyuyor. Açık havada yetiştirilen yavrular bile, yüzyıllardır devam eden göç rotasına doğru uçmayarak, güçlü bir mesaj veriyor: Kelebekler Özgürdür!

    Kronforst'un laboratuarında doktora öğrencisi ve makalenin baş yazarı olan Ayşe Tenger-Trolander, kelebek üretimin yapan  bir tedarikçiden temin ettiği yetişkin hükümdar kelebeklerini, UChicago kampüsündeki laboratuvar binasının çatı katındaki dış bahçeye yerleştirdi. Kelebekler yaşamlarına, doğal ışığa, sıcaklığa ve nem ortamında fakat kafeslerde devam ettiler.

    Hükümdar kelebeklerinin yaşam döngüsünde, yaz ve sonbaharda üreme ve göç etme ritüeli var. Tenger-Trolander, ticari olarak satın alınan yetişkinlerin yumurtalarını topladı ve  yumurtaların yetişkin kelebekler olmaları konusunda gerekli ortamı sağladı. Yavruların, bir sonraki göçe kadar ebeveyn olarak göç etmeleri bekleniyordu.

    Sonrasında yapılan deneyde, aynı bahçelerde yerel olarak yetiştirilen hükümdar kelebeklerin güneye doğru uçtukları, fakat ticari olarak yetiştirilen kelebeklerin baskın bir yönde uçmadığını saptandı.

    Yapılan çalışmalar, ticari olarak yetiştirilen kelebeklerin genetik yapılarında bir takım bozulmalar olduğunu ortaya koyuyor.

    Ekosistemin perileri: Kelebekler

    ABD Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu’na göre, Kuzey Amerika hükümdar nüfusunun son yirmi yılda %90 azaldı. Son araştırma ve deneyler, hükümdar kelebeklerinin popülasyonlarını koruma amaçlı üretim çalışmalarının, ne kadar iyi niyetli de olunsa eko sistemin doğal ihtiyaçlarını karşılamadığını gösteriyor. Tutsak üreme metotları yerine, dünyanın her yerindeki kelebeklerin özgürce ve doğal yollardan üremelerine olanak tanıyacak doğal ortamlara ihtiyaç var. Kelebeklerin popülasyonu ve göçleri, farkında olmasak da bizim yaşamlarımızla doğrudan bağlantılı. Çünkü aynı ekosistemde soluk alan, birbirinden daha az veya daha çok önemli olmayan iki canlı türüyüz.

    Makalenin tamamını okumak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu