YUKARI

TSKB'den Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Mart 2019

TSKB iş dünyasında fırsat eşitliği için “Eşit Adımlar" diyor

  • Türkiye’nin kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınması için değer yaratma misyonuyla hareket eden TSKB, Eşit Adımlar Platformu ile kadın istihdamı ve fırsat eşitliği projelerine yenisini ekledi. SKD Türkiye iş ortaklığında, TSKB ve Fransız Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kurulan Eşit Adımlar, iş dünyasında kadın istihdamı konusunda dijital bir rehber niteliği taşıyor. “Eşit Adımlar”da fırsat eşitliğiyle ilgili güncel gelişmeler ve şirketlerin gerçekleştirdiği iyi uygulamaların yanı sıra raporlar, mevzuat ve düzenlemeleri de barındıran bir dijital kütüphane ortamı sunuluyor.

    Türkiye’nin sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınması için değer yaratan TSKB, kadın istihdamı ve fırsat eşitliğini alanında sunduğu finansal destekleri, sosyal projelerle güçlendirmeye devam ediyor. TSKB’nin fırsat eşitliği alanında farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiği Eşit Adımlar platformu (esitadimlar.com), fırsat eşitliği konusunda zengin içerik sunuyor.
     
    İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) iş ortaklığında, TSKB ve Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) desteğiyle yola çıkan Eşit Adımlar, ‘Fırsat eşitliğinin ekonomik kalkınma için vazgeçilmez olduğu’ fikriyle kadınların ve erkeklerin ilgisini çekecek içerikler paylaşıyor.
     
    Eşit Adımlar’da fırsat eşitliğiyle ilgili güncel gelişmeler ve şirketlerin gerçekleştirdiği iyi uygulamaların yanı sıra raporlar, mevzuat ve düzenlemeleri de barındıran bir dijital kütüphane ortamı sunuluyor. Böylece, konuyla ilgilenen bireyler ve profesyoneller için kapsamlı bir referans noktası oluşturmak hedefleniyor.
     
    “Fırsat eşitliği sadece sosyal anlamda değil ekonomik anlamda da önemli değer yaratıyor”
     
    Türkiye’de fırsat eşitliği konusunda hızlı bir gelişim olsa da henüz OECD genelinde karşılaştırıldığında gidilmesi gereken çok yol olduğunun altını çizen TSKB Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, “Araştırmalar, 2025 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması halinde, dünya ekonomisine yapılacak katkının 28 trilyon dolara ulaşabileceğini vurguluyor. Bu rakamlar, fırsat eşitliğinin sadece sosyal anlamda değil ekonomik anlamda da önemli değer yarattığını gösteriyor. Fırsat eşitliği konusunda ilerleme sağlamanın yolu ise iş dünyasında farkındalığın artmasından, iyi uygulama örneklerinin paylaşılmasından ve işbirliğinden geçiyor. Çünkü farkındalığı artan şirketler, kadınlara daha iyi çalışma ortamı sunuyor, kadınların ekonomiye katılmasının yolunu açıyor. Buradaki katlanarak büyüyen etkiyi çok önemsiyoruz ve hem finansal destek hem de farkındalık anlamında pek çok projeyi hayata geçiriyoruz. Eşit Adımlar Platformu da bu konudaki çalışmalarımızın son örneklerinden. SKD Türkiye ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) işbirliğiyle kurduğumuz Eşit Adımlar, şirketlerin fırsat eşitliği yolculuğunda benzersiz bir bilgi kaynağı olacak ve çok geniş bir profilin ihtiyacını karşılayacak. Özellikle fırsat eşitliği konusunda ilerlemek isteyen fakat nereden başlayacağından emin olmayan firmalar için destekleyici bir rehber olacak. Eşit Adımları’ın özellikle firmaların fırsat eşitliği alanındaki yol haritalarının hazırlanmasında fark yaratacağına inanıyoruz. Fırsat eşitliği konusunda kendini projelerini hayata geçirmiş, bu alanda yol almış firmaların deneyimlerini incelemenin de kuşkusuz cesaret verici bir etkisi olacak” dedi.
     
    “Kadın istihdamı, TSKB’nin kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma yolculuğunda önemli bir kilometre taşı”
     
    TSKB’nin gerek finansal destekleri gerekse sosyal projeleriyle kadın istihdamına yönelik sürdürülebilir katkısını hatırlatan İçel şunları söyledi: “Kadın istihdamı, TSKB’nin kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma yolculuğunda önemli bir kilometre taşı. 2016’da Fransız Kalkınma Ajansı’ndan (AFD) temin ettiğimiz fonla bu alanda önemli bir adım attık ve kadınlara daha iyi çalışma ortamı sunan firmaların yatırım kredilerini desteklemeye başladık. Bu krediden faydalanan firmaları fırsat eşitliği alanında değerlendirdiğimizde, bir yıl gibi kısa bir süre içinde %30’luk ilerleme kaydettiklerini ve pek çok kadın için yeni istihdam olanaklarını yaratıldığını gördük. AFD’den temin ettiğimiz ilk dilimi 100 milyon Euro fon bizim için büyük motivasyon oldu ve benzer bir anlaşmayı bu yıl Dünya Bankası ile 400 milyon dolar için imzaladık. Kadın istihdamı alanındaki finansal desteklerimizi artırarak devam ettiriyoruz. İşin sosyal tarafında ise, farkındalık konusunu ve işbirliklerini çok önemsiyoruz. Özellikle iş dünyası STK’larıyla verimli işbirliklerimiz var. SKD Türkiye, TÜSİAD, Global Compact, IDFC (International Development Finance Club) gibi ulusal ve uluslararası inisiyatiflerin “Fırsat Eşitliği” görev güçlerinde aktif olarak yer alıyor ve ortak projelere destek sağlıyoruz. Ayrıca kurumsal sosyal sorumluluk odağımızda da fırsat eşitliğinin önemli bir yeri var. Örneğin iş hayatına katılmanın ilk adımının eğitim olmasından hareketle, üniversiteli kız öğrencilere yönelik ‘Eğitimden Üretime’ burs fonunu TEV (Türk Eğitim Vakfı) ile birlikte geliştirdik. Bu fondan faydalanan arkadaşlarımızın mezun olup iş hayatına başladıkları haberlerini almaktan memnuniyet duyuyoruz. Benzer şekilde klasik müzik alanında eğitim alan üstün yetenekli genç kadın müzisyenlerimizin kariyerlerini desteklemek için İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) ile birlikte Yarının Kadın Yıldızları projesini hayata geçirdik. Bu burstan faydalanan müzisyenlerimizin yurt dışında ödül aldığını öğrenmek de bizim için ayrı bir gurur kaynağı oluyor.”
     

    Eşit Adımlar'ı siz de sosyal medya aracılığıyla takip edebilirsiniz:

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu