YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 01 Ağustos 2018

Fazla Gıda'dan otellerde gıda atığını %40 azaltacak proje

  • Fazla Gıda, yeni başlattığı projeyle otellerde gıda atığını ortalama %40 azaltarak, yılda yaklaşık 266 milyon öğünü gıda ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyor. Projeyle ülke ekonomisi için 2 milyar TL tasarruf sağlanacak.

    Daha önce Çevreciyiz'de yer verdiğimiz ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - UNDP'nin seçtiği 9 girişimden biri olan teknoloji girişimi Fazla Gıda A.Ş., Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) ile gıda atığını önlemek için işbirliği yapacağını duyurdu. Proje kapsamında gıda atığı ortalama %40 seviyesinde önlenecek, yılda yaklaşık 266 milyon öğün gıda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilecek. 
     
    İşbirliği kapsamında, gıda kayıplarının önüne geçilmesi ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilebilmesi amacıyla, öncelikle otellerin yoğun olduğu Akdeniz bölgesinde çalışmalara başlanacak. Çalışma ilk etapta "Her Şey Dahil Oteller" tarafından doğru planlama ve atık takibi ile gıda atığı ve atık kaynaklı finansal zararı önleme odaklı olacak. Fazla Gıda bu alanda otellere özel geliştirdiği çözümleri uygulamaya alacak. Projenin bir diğer önceliği ise kaçınılmaz atıkların değerlendirilmesine yönelik, üye otellerin kullanımına sunulacak olan ve Fazla Gıda tarafından geliştirilen bir teknoloji platformunun kullanılmaya başlanması.
     
    Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, POYD işbirliği ile Her Şey Dahil Otellerde gıda atığını kaynağında önlemeye odaklandıklarını belirtti. Bu alanda yaptıkları saha ve teknoloji çalışmaları ile sağladıkları çözümlerin, atığı %40 seviyesinde azaltabileceğini söyleyen Silahlı,bu oranda önlenen atığın ülke ekonomisi için 2 Milyar TL seviyesinde bir tasarrufa tekabül ettiğinin de altını çizdi. Olcay Silahlı, bu tasarrufların yanı sıra "gıda bağışı" yolu ile otellerin ihtiyaç sahiplerine yılda yaklaşık 266 Milyon öğün gıda ulaştırma potansiyelleri olduğunu sözlerine ekledi.
     
    Doğru menü planlama ve atık veri takibiyle gıdalar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak
     
    Fazla Gıda otellere, doğru menü planlama, atık veri takibi, analiz ve raporlama çözümleri sağlarken, kaçınılmaz fazla gıdalar denetlendikten sonra besin değerleri yerindeyken ve hijyenik koşullarda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

    İnsan tüketimine uygun olmayan atıklar ise döngüsel ekonomiye katılarak, finansal ve çevresel değer yaratmak için yeni nesil ve çevreci işletmelerin hayvan yemi, biyogaz, biyodizel gibi dönüşüm mekanizmalarına ham madde olarak aktarılacak.
     
    Otellerin atık yönetimi için yaptıkları finansal yatırımın geri dönüş oranı, yapılan yatırımın 7 katı
     
    POYD Yönetim Kurulu Başkanı Etem Hakan Duran, projenin sadece otellerde atığı önlemekle kalmayacağını, aynı zamanda otel müşterilerinin de bu konuda farkındalığının artması için değerli bir iletişim kanalı olacağının altını çizdi.
     
    Duran, "Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma için ortaya koyduğu 2030 Küresel Hedefleri'nin 12.3'ün maddesinde yer alan gıda atığını %50 oranında azaltma hedefine ulaşmak için biz de üzerimize düşeni yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İngiltere'de WRAP'in yaptığı araştırmaya göre, otellerin atık yönetimi için yaptıkları finansal yatırımın geri dönüş oranı, yapılan yatırımın 7 katı" dedi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu