YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 31 Temmuz 2018

Sorumlu tercihler için ekonomik değer etiketleri

  • Satın aldığınız her şeyin, harcadığınız paranın nereye gittiğini belirten bir etiketi olsaydı? Kanada’daki ekonomik değer etiketleri bu konuda bir başlangıç olabilir.

    Besin değeri etiketleri, gıda tercihlerimizi yaparken faydalandığımız önemli bir araç. Etiketinde yüksek şeker, yağ veya kalori olduğunu gördüğümüz ürünleri rafa geri bırakmak, pek çoğumuzun başına gelmiş bir deneyim olsa gerek…
    Besin değeri etiketleri, ne yediğimiz hakkında bize fikir veriyor ve daha doğru tercihler yapmamız konusunda bizi yönlendiriyor. Peki, bir ürün veya hizmet için harcadığımız paranın nasıl kullanıldığını bir etikette görmek nasıl olurdu?

    Kanada’danın doğusunda yer alan Fogo adasında böyle bir sistem var. Adanın sürdürülebilir geleceği için çalışan bir vakıf olan Shorefast, adada kurduğu sosyal girişimlerde ekonomik değer etiketlerini kullanıyor. Bu sosyal girişimler arasında şimdilik otel Fogo Island Inn ve tasarım ürünleri dükkanı Fogo Island Shop var. 

    Adadaki lüks otel Fogo Island Inn, bir gecelik konaklama için ödenen tutarın ne amaçla kullanıldığını etiketlerle paylaşıyor.


    Benzer şekilde Fogo Island Shop’ta satılan ürünlerin üzerinde de bu etiketler bulunuyor.



    Etiketlerde, işçilik, ham madde, tasarım, paketleme, satış-pazarlama, oprasyonlar, komisyonlar gibi pek çok detaya yer veriliyor. Etiketlerin son kısmı ise, kazanılan paranın coğrafi dağılımına ayrılıyor. Bu dağılımda Fogo adası, bağlı bulunduğu Newfoundland, Kanada ve son olarak dünyanın tamamı dikkate alınıyor.

    Fogo Island Shop’un internet sitesinde paylaşılan bilgilere göre, bu rakamlar bir denetime tabi değil. Girdi maliyetlerine göre hesaplanıyor ve gerekli durumlarda güncelleniyor. Yine de harcama tercihini bilinçli yapan tüketicilere yönelik çözümlerde bir adım atılmış oluyor.

    Satın alma kararlarında daha bilinçli hareket eden insanların sayısı her geçen gün artıyor. Bununla beraber, bu kararların alınmasını kolaylaştıracak araçlar pek de hızlı gelişmiyor. Ekonomik değer etiketleri gibi araçlarla, ürünlerden elde edilen gelirin nasıl harcandığını, yerel toplum ve ekonomi için nasıl değer yaratıldığını anlatmak, tüketicilerin doğru tercihler yapmalarında işlerini kolaylaştırabilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu