YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2018

Küçük birikimler, etkisi büyük yatırımlara dönüşüyor

  • Newday, küçük birikimlerini değerlendirmek isteyenlere sorumlu projelere yatırım yapma imkanı tanıyor.
     

    Marka tercihlerinde diğer kuşaklardan ayrışarak daha duyarlı ve sorumlu tercihler yapmalarıyla tanınan Millennial kuşağı, yatırım kararında da etki yaratan projelere yöneliyor. Bununla beraber, bireysel birikimleri etki yaratan yatırımlara aktaran araçlar çok da fazla değil.

    Bu ihtiyaçtan hareket eden ve Fast Company’de rastladığımız Newday, 2016’da kurulan sosyal sorumlu bir yatırım platformu. Newday, yatırımların sadece yatırımcıya değil dünyaya da kazandırmasını amaçlıyor ve yatırımcılarına altı ana portföy öneriyor: Cinsiyet eşitliği, okyanus temizliği, hayvanların korunması, iklim eylemi, global etki ve temiz su. 
    Her portföyde, bu alanda çalışan firmalara yatırım yapılıyor. Örneğin, global etki portföyünü seçen yatırımcı, iş modelinde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde dünyanın sosyal ve çevresel sorunlarına odaklanan firmalara yatırım yapmış oluyor. İklim eylemi portföyünde, düşük karbon ekonomisine geçiş konusunda çalışan firmalar yer alıyor. Eşit işe eşit ücret prensiplerine göre çalışan ve cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele eden firmalar ise cinsiyet eşitliği portföyünde bulunuyor. (Newday’in internet sitesinde paylaştığı bilgilere göre, şu anda en çok kazandıran portföyün cinsiyet eşitliği olduğunu belirtelim.)

    Peki Newday yatırım yapılacak firmaları neye göre seçiyor? Öncelikle büyük, orta ve küçük ölçekli firmalar için dünya çapında bir tarama yapılıyor. Sonrasında, her portföyü şekillendiren göstergeler belirleniyor. Silah endüstrisi, tütün ve alkol gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalar, tüm portföylerin dışında tutuluyor. Seçilen firmalar için çevresel, sosyal ve yönetişim gibi özelliklere göre bir sürdürülebilirlik puanlaması yapılıyor. Son olarak, şirketin portföyünün ne kadarının belirlenen temadan sağlandığına bağlı olarak bir etki puanı belirleniyor. 

    Firma, sadece sorumlu yatırımlara aracılık etmekle kalmıyor. Etki yaratma amaçlı bir girişim olarak, gelirinin bir kısmını yukarıdaki alanlarda çalışan kar amacı gütmeyen kuruluşlara aktarıyor.

    Newday, geçtiğimiz ay iOS uygulamasının Beta versiyonunu açtı. Sorumlu bireysel yatırım kavramı Millennial’larla birlikte anılsa da, firma bundan çok daha geniş bir kitleyi hedefliyor. 

    Sorumlu ve sürdürülebilir yatırım ihtiyacı her geçen gün artıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun paylaştığı bilgilere göre, 2020 yılına kadar, sadece gelişmekte olan ülkelerdeki yeşil altyapı projeleri için ihtiyaç duyulan yıllık yatırım miktarı 5,7 trilyon dolar. Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil gibi projeler bu yatırımların hayata geçirilmesine önemli bir katkı sağlıyor. Bireysel yatırımların sorumlu projelere aktarılmasında ise Newday gibi yeni uygulamaların artması bekleniyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu