YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 11 Ağustos 2016

Evreka: Atık toplamada yeni rota

  • Geleneksel atık toplama sistemlerine yenilikçi bir gözle bakan Evreka’nın geliştirdiği Evreka Akıllı Çöp Toplama Sistemi, atık toplama araçlarını sadece dolu çöp konteynerlerine yönlendirerek zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor.

    Şehirlerde yaşayan nüfus artmaya ve şehirler daha geniş alanlara yayılmaya devam ediyor. Bu durum bir yandan yeni altyapı, konut ve ulaşım yatırımlarına ihtiyaç duyulmasına yol açarken, diğer yandan geleneksel sistemlerin de artan nüfusa göre yeniden gözden geçirilmesi ve optimize edilmesini gerekli kılıyor.

    Şehirlerin vazgeçilmezi olan atık toplama da bu sistemler arasında yer alıyor. Günümüzde atık toplama işi, statik rotalara bağlı olarak yapılıyor. Yani atık araçları, dolu veya boş olmasına bakmaksızın her çöp konteynerini ziyaret ediyor. Bu verimsiz yöntem daha fazla emek, zaman ve enerji kullanılmasına yol açarak hem maliyetleri hem de karbon emisyonunu artırıyor.

    Geleneksel atık toplama sistemlerine yenilikçi bir gözle bakan Evreka’nın geliştirdiği Evreka Akıllı Çöp Toplama Sistemi, atık toplama araçlarının sadece dolu çöp konteynerlerine gitmesini sağlayarak zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor. Nasıl mı?

    - Öncelikle kablosuz doluluk algılama sensörleriyle çöp konteynerlerinin doluluk oranı anlık olarak ölçülüyor, makineler arası iletişim (M2M) teknolojisiyle bu veri bulut sistemine gönderiliyor.
    - Toplanan veriler bir tahmin algoritmasında işlenerek çöp kutularının dolum zamanı tahmin ediliyor ve atık araçlarının gitmesi gereken konteynerler belirleniyor.
    - Bu noktalar, günlük atık toplama rotalarına dönüştürülüyor ve atık toplama araçlarının navigasyon sistemine iletiliyor. Böylece şoför hangi rotayı izleyerek hangi konteynere ulaşması gerektiğini aracındaki akıllı ekrandan veya mobil cihazlar üzerinden görebiliyor.
    - Optimize edilmiş rotayı takip eden şoförler sadece dolu çöp konteynerlerine gidiyor.
    - Sonuçta, zaman ve enerji kaybı önleniyor, karbon emisyonu azalıyor ve çöp toplama maliyetinde %55’e varan oranlarda tasarrufa gidilebiliyor.

    Akıllı Çöp Toplama Sistemi ile pek çok ödüle layık görülen Evreka, çalışmalarına ODTÜ Teknokent’te devam ediyor.

    Evreka’nın paylaştığı bilgilere göre ülkemizde:

    - Evsel atıkların toplanması için kullanılan araçlar senede 45 milyar km yol alıyor ve 35.000 ton karbon emisyonuna yol açıyor.
    - Türkiye’de her 50 kişi için bir yer üstü konteyneri bulunuyor.
    - Bir kişi bir yılda ortalama olarak kendi ağırlığının altı katı kadar çöp üretiyor.
    - Türkiye’de kişi başına çöp üretiminde listenin başında Muğla, Edirne, Kars, listenin sonunda ise Trabzon, Rize ve Hakkari yer alıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu