YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 29 Ocak 2016

Yeşil Yakalı çalışanlar geliyor

  • TEMA Vakfı’nın “Yeşil Yaka” programı ile şirketler ekolojik okuryazarlık öğrenecek

    Özel sektör çalışanlarının karar ve tercihleriyle dünyayı tüketmenin önüne geçebileceklerini savunan TEMA Vakfı ve Baltaş Grubu "Yeşil Yaka Eğitim Programı"nı geliştirdi. 

    Yeşil Yaka programının amacı hem bireylerin hem de kurumların günlük kararlarında davranış değişikliği yaratmak. Program, sürdürülebilirliğin bir iş hedefi değil, şirket felsefesi olmasını amaçlarken, aynı zamanda kurum içindeki enerji, su kullanımı, kağıtların dönüştürülmesi, çöplerin ayrıştırılması ve benzeri değişimlere de katkıda bulunuyor. 

    Yeşil Yaka programına katılan çalışanlar, doğayı tanıma, günlük hayattaki tercihlerin doğaya etkilerinin farkına varma ve sürdürülebilir yaşam için harekete geçme olanağı buluyor. Bu eğitimi çalışanlarına sunan kurumlar ise iş modelleri oluştururken doğadan esinlenme, sürdürülebilir gelecek için sistemler kurma, toplum ve gelecek kuşaklar için sorumluluk bilinciyle çalışma ayrıcalığı edinmeye yönelik bir adım atmış oluyor. 

    Dünya gazetesinde Didem Eryar Ünlü'ye konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç programın detaylarıyla ilgili aşağıdaki bilgileri paylaşıyor:

    Sürdürülebilirlik iş hedefi değil, şirket felsefesi olmalı


    “İş dünyasının yaptıkları ve yapmadıkları çok önemli. Bugünün beyaz yakaları, yarının yöneticileri olacak. Bizim o kesime bazı mesajları çok net vermemiz lazım ki, içinde bulunduğumuz duruma sahip çıksınlar. Tabi ki bunu bir iş hedefi olarak görmemeliler. Yani yapılanlar, iş kaynakların verimli kullanımı veya tasarrufla sınırlı kalmamalı. Sürdürülebilirliğin bir felsefe olarak şirkete getirilmesi çok önemli. İki seneye yakın sürede bu programı oluşturduk. Ekonomik bir program olsun, işe yarar bir program olsun, şirketlere itici bir güç olsun ve aynı zamanda bize de bir gelir kaynağı yaratsın istedik. Şirketlerin talepleri doğrultusunda bir ya da iki gün olarak belirleyeceğimiz bir program hazırladık.”

    Çeşitlik, bütünsellik ve döngüsellik

    “Yeşil Yaka programının içeriği yeryüzünde yaşamın nasıl işlediğini anlamayı sağlayan ekolojik okuryazarlık bakışıyla hazırlandı. Doğa 3,8 milyar yıllık bilgeliği bize yol gösteriyor. Burada üç temel kavram var: Çeşitlilik, bütünsellik, döngüsellik. Doğanın neden bu temel kavram üzerinde yürüdüğünü anlamadan, işin içinden çıkamayız. Yeşil Yaka, insan-doğa arasındaki ilişkiyi ve sürdürülebilir yaşamın ne olduğunu gözler önüne seriyor. Böylece katılımcılara hayatın gerçeklerini öğretiyor. İnteraktif sunumlar, grup çalışmaları ve sohbetlerle ilerleyen eğitimler sonrasında şirketler içinde Yeşil Takımlar’ın kurulmasına da destek vereceğiz”

    Yeşil Yaka Programı'nın başlıkları

    - Yer ile Gök arasında: Çeşitliliğin, bütünselliğin ve döngüselliğin hakim olduğu doğanın bilgeliği bize pencereden dışarı bakmak kadar yakındır.
    - Kadim geçmişin yeni hikayesi: Bugün yaşadığımız çıkmazların, tarihi bir geçmişi vardır ve tarih alınacak derslerle doludur. 
    - Köprüler kurmak: Doğanın öğretilerini günlük hayatımıza uygulayarak bugüne ve geleceğe yön vermek. Çok geç değil, sürdürülebilirlik mümkün.

    Dünya gazetesinde Didem Eryar Ünlü imzasıyla yayınlanan haberin orijinaline ulaşmak için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu