YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 31 Ekim 2015

"Gelecek Turizmde" yeni şehirlerde

  • Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen Gelecek Turizmde’nin 2016 projeleri belli oldu. Her yıl üç sürdürülebilir turizm fikrine destek veren Gelecek Turizmde projesi yeni dönemde Adana Saimbeyli’de kelebek gözlemi yaparak ve ekoturizme dikkat çekerek, Isparta Keçiborlu’da lavanta ile kırsal turizme katkı sağlayarak, Balıkesir Edremit’te ise yöreye özgü yemekler ile gastronomi turizmini geliştirerek devam ediyor.

    2007 yılından bu yana devam eden, 2013 yılında ise ulusal bir fon programı haline gelen Gelecek Turizmde, Bursa Misi, Mardin, İzmir Seferihisar, Malatya Battalgazi, Şanlıurfa ve Safranbolu’dan sonra; Adana Saimbeyli, Isparta Keçiborlu ve Balıkesir Edremit’te sürdürülebilir turizm modelleri yaratarak yerel kalkınmaya destek olmaya devam edecek.

    Adana Saimbeyli “Kendi Kelebeğini Keşfet” Projesi:
    Gelecek Turizmde’nin üçüncü dönem projelerinde yer alan “Kendi Kelebeğini Keşfet” projesi Adana Toros Dernekler Federasyonu tarafından yürütülüyor. Projenin ortakları arasında; Saimbeyli Belediyesi, Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Saimbeyli Kaymakamlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Adana Şube Müdürlüğü bulunuyor.

    Türkiye’de bulunan 412 kelebek türünün 187’sinin yaşadığı Adana, bu özelliğiyle Türkiye’deki 10 önemli kelebek alanı arasında gösteriliyor. Adana’nın kelebekler açısından bu zenginliğine paralel olarak Saimbeyli de, zengin bitki ve hayvan türü çeşitliliği ile topraklarında yaşayan 11 farklı kelebek türü ve Endemik Saimbeyli Mavisi Kelebeği ile zengin bir ekoturizm potansiyeline sahip.

    Projeyle birlikte, Saimbeyli ilçesini önemli kelebek gözlem alanı olarak tanıtmak, ekoturizmi geliştirmek, ilçedeki düşük gelir düzeyini yükseltmek, doğayı ve biyolojik çeşitliliği korumak hedefleniyor.

    Isparta “Keçiborlu Lavanta ile Kalkınıyor” Projesi
    Bu proje ile, esans ve kokuları kuvvetli olan, çeşitli temizlik ve kozmetik ürünlerinde kullanılan lavantanın, kırsal turizm faaliyetleri için bir kaynak olarak kullanılması hedefleniyor. Türkiye’de üretilen lavantanın %85’i Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde ve köylerinde yetiştiriliyor.

    Keçiborlu Yardımlaşma, Dayanışma ve Eğitim Derneği tarafından yürütülen; ortakları arasında Keçiborlu Köylere Hizmet Götürme Birliği, Kuyucak Köyü Muhtarlığı, Ardıçlı Köyü Muhtarlığı bulunan proje ile kırsal turizmin canlanması, yerel halka istihdam olanağı sağlanması ve bölge ekonomisinin canlandırılması amaçlanıyor.

    Balıkesir Edremit “Nar Kadın” Projesi
    Zeytin ve zeytinyağının sağlık açısından ne kadar önemli olduğu bilinse de, ülkemizde zeytinyağı tüketimi diğer Akdeniz ülkelerine kıyasla çok daha düşük seviyelerde bulunuyor.

    Türkiye’deki başlıca zeytinyağı üretim bölgelerinden olan Balıkesir’in Edremit ilçesinde, S.S. Nar Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi tarafından yürütülen ve Edremit Belediyesi’nin ortak olduğu Nar Kadın projesiyle, Edremit zeytinyağını ve zeytinyağı ile yapılan yöresel yemekleri öne çıkarmak, gastronomi turizmini geliştirmek, bölgesel lezzet turlarının yapılmasını sağlamak ve bölge kadınlarının hem kişisel hem de mesleki gelişimlerine ve istihdam edilmelerine katkı sağlamak amaçlanıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu