YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 19 Ağustos 2015

Enerjide yatırımlar depolamaya yöneliyor

  • EY’nin Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne göre, enerji depolaması sektördeki önemini giderek artırıyor. Türkiye’nin 17. sıraya yükseldiği endekste devletlerin daha proaktif bir rol oynamalarıyla ülkeler sıralamasında dikkat çekici yer değişiklikleri görülüyor

    Uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY’nin hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre, enerji depolaması, sektördeki şirketler için bir diğervarlık alanı haline gelirken hükümetlerin enerji alanındaki proaktif yaklaşımları pazarı olumlu etkiliyor.

    Yatırımcılar için, enerji depolaması alanındaki fırsatları ve iş modellerini net bir şekilde görebilmenin yakın zamana kadar zor olduğuna dikkat çeken rapor, günümüzde bu durumun değiştiğine dikkat çekiyor. Buna göre depolama enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen şirketler için varlık gösterilecek bir alan olarak daha fazla öne çıkmaya başlıyor.

    EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Ethem Kutucular, enerji arz güvenliği için önemli bir araç olan depolama sistemlerinin ülkemizde de gelişmesi için ihtiyaçların doğru tespit edilerek bu alana giriş yapmak isteyen yatırımcıların teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor. Kutucular, ayrıca yatırımcılar tarafından hedef pazarların ve uygun iş modellerinin belirlenmesinde alınacak desteğin sürdürülebilir bir piyasa yaratmada önemli olduğunu belirtiyor.

    Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne göre, hâlihazırda kendisini kanıtlamış depolama teknolojilerinin mevcut olduğu pazarda depolama maliyetleri düşüş seyri gösteriyor. Kutucular, enerji depolamasının uzun vadeli ve öngörülebilir gelirler üretecek bir alan olarak görülmeye başlanması gerektiğinin altını çiziyor.

    Rapordan...
    - Yenilenebilir enerji için Ulusal Eylem Planı’nı açıklayan Türkiye bu yıl endekste bir basamak yükselerek 17. sırada yer aldı. Geçen yıl 18. sırada yer alan Türkiye’nin sıralamadaki bu yükselişini 2023 yılı için belirlediği 61GW’lık yenilenebilir enerji kapasite hedefi sağladı. Türkiye’nin 61 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesinin yarısına yakın kısmını hidro-elektrik dışı kaynaklardan sağlama hedefi, daha uzun vadeli bir öngörülebilirlik sağladı. Raporda mayıs ayında 3GW’lık rüzgar enerjisi kapasitesi için 42GW’tan fazla projenin önlisans için başvuruda bulunmasına da dikkat çekildi.

    - EY’nin Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’nde ilk üç sırada Çin, ABD ve Almanya yer alıyor. Yenilenebilir enerjide hedeflerin belirlenmesinde ve üretim kapasitelerinin rekabetçi ihalelerle değerlendirilmesinde devletlerin daha proaktif bir şekilde hareket etmeleri, Akdeniz bölgesindeki ülkelerin sıralamasını olumlu yönde etkiliyor.

    - Enerji depolaması, enerji dönüşümü konusunda Akdeniz bölgesinde bir köşe taşı mahiyetinde. Sektörde bugünkü hali ile sürdürülemez oranlardaki yüksek işsizlik ve güvenli, maliyeti karşılanabilir nitelikteki enerjinin yetersizliği, tüm bölgede geçerli iki sorun alanı. Rapor, enerji güvenliğine stratejik bir şekilde odaklanmanın, daha güçlü ekonomik ve sosyal getiriler sağlayacağını da ortaya koyuyor. EY raporu, Akdeniz’in geleceğini güvence altına almada enerjinin büyük bir rol oynadığını da ortaya koyuyor. Bunun için, karar vericilerin oyun alanını rekabet açısından daha eşitlikçi bir hale getirmeleri, endüstrice maliyetlerin aşağı çekilmesi ve yatırımcıların inovasyona açık olmaları gerekiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu