YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2015

Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi kuruluyor

  • Uluslararası Adalet Divanı'na, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ve çatışma yaşanmış çeşitli ülkelerde işlenen savaş suçlarını ve katliamları soruşturan mahkemelere ev sahipliği yapan Lahey kentinde, bundan böyle hayvan hakları konusunda söz sahibi olacak bir mahkeme de yer alacak.

    Bu hafta faaliyete geçecek olan Yaban Hayatı Adalet Komisyonu'nun görevi, türleri tehlikede olan hayvanları avlayan ve bunların kaçakçılığını yapan grupların peşine düşmek olacak. Söz konusu komisyon yaban hayvanı kaçakçılığı yaparak milyonlarca dolarlık kazanç elde eden şebekeleri ortaya çıkaracak bir uluslararası mekanizma oluşturmayı hedefliyor.

    Uluslararası düzeydeki en büyük suç şebekeleri sıralamasında, yaban hayvanı kaçakçılığı, uyuşturucu madde, sahte para ve insan kaçakçılığından sonra, dördüncü sırada yer alıyor. Uzmanlar, yaban hayvanları av ve kaçakçılığının yolsuzluk, kara para aklama ve hatta terör eylemlerinin finansmanı gibi diğer belli başlı suçlarla ilişkili olarak yürütüldüğünü kaydediyor.

    Gergedan avcılığından ton balığı avlamaya, fildişi ticaretinden kereste toplanmasına kadar çok geniş bir alanda yürütülen bu faaliyetler, sayısız canlı türünün geleceğini tehlikeye sokuyor. Özellikle Güneydoğu Asya ve Çin'den gelen talebin artması nedeniyle bu alandaki kaçakçılık faaliyetleri tırmanıyor.

    Bu krizi en iyi anlatan örnek Afrika gergedanı. Bu tür gergedanın en çok sayıda yaşadığı Güney Afrika'da son 7 yılda avlanan hayvan sayısı neredeyse 100 kat arttı. 2007'de 13 gergedan avlanmışken, geçen yıl bu sayı 1215'e çıktı.
    Yaban Hayatı Adalet Komisyonu'nun raporunda, "Hiçbir şey yapılmazsa yabani gergedanlar bu on yıl içinde tükenecek" deniyor.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu