YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 08 Haziran 2015

TEMA VE Nestle fıstık üretiminde verimlilik için işbirliğini sürdürüyor

  • Nestlé DAMAK ile TEMA Vakfı’nın 2011 yılında başlattığı, Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimlilikte büyük fark yaratan Fıstığımız Bol Olsun projesinde 5 yıl sürecek ikinci aşamaya geçildi. Projenin 2014-2018 yılını kapsayan ikinci aşamasında, bölgedeki üreticilere sürdürülebilir fıstık üretimi uygulamalarıyla sağlanan verim artışının üreticiye kazanç olarak yansıması, fıstığın verim ve kalitesini etkileyen sorunlara çözüm üretmek ve anıtsal değeri olan ağaçların koruma altına alınması yönünde çalışmalar yürütülecek.

    Nestlé DAMAK ile TEMA Vakfı’nın işbirliğiyle 2011 yılından bu yana yürüttüğü ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Antep fıstığı üretiminde büyük başarı elde edilen Fıstığımız Bol Olsun projesinde 2014 yılı başından itibaren ikinci aşamaya geçildi. Projenin 2014-2018 arası dönemi kapsayan ikinci aşamasında, birinci aşamada elde edilen deneyim ve birikimlerin bölgelere yaygınlaştırılması ile sağlanacak verim ve kalite artışının ülkemizin Antep fıstığı ekonomisinde önemli miktarda katma değer yaratması hedefleniyor.

    Ağaç başına verimlilikte % 49 artış, çıtlama oranında % 24’lük artış sağlanan, komşu bahçelere göre verim artışı dekar başına ortalama % 123 olarak gerçekleşen projenin 5 yıl olarak planlanan ikinci etabında ise daha fazla sayıda çiftçiye ulaşılması amaçlanıyor. Projenin ikinci aşamasında, uygulanan sürdürülebilir fıstık üretimi uygulamalarıyla sağlanan verim ve kalite artışının üreticiye kazanç olarak yansıması, fıstığın verim ve kalitesini etkileyen sorunlara çözüm üretmek ve anıtsal değeri olan ağaçların koruma altına alınması yönünde çalışmalar yürütülecek.

    Projenin ikinci aşamasında 2015 yılında yapılacak faaliyetler de planlandı. Buna göre bu yıl çiftçilere Antep fıstığı yetiştiriciliği eğitimleri verilecek, örnek proje bahçelerine geziler düzenlenerek bilgilendirme yapılacak, Barak Ovası konusunda bilgilendirme toplantıları yapılacak, Halk Eğitim Merkezi’nde Antep fıstığında aşılama ve budama eğitimleri verilecek.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu