YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Mart 2015

Kartal %100 Ekolojik Pazar’da naylon torbaya geçit yok

  • Kartal %100 Ekolojik Pazar sürdürülebilirlik konusunda yeni bir adım atarak, pazardaki tezgahlarda naylon poşet dağıtımına son veriyor.

    İstanbul’un ikinci, Anadolu yakasının ilk ekolojik pazarı olan Kartal %100 Ekolojik Pazar, 15 Mart’tan itibaren tezgahlarda naylon torba kullanımını tamamen kaldırıyor. Böylece 2009’da Türkiye’nin ilk ekolojik pazarı olan Şişli %100 Ekolojik Pazar’da başlatılan uygulama, Kartal'a genişletilmiş oluyor.

    Yeni uygulamayla Kartal % 100 Ekolojik Pazar’dan alışveriş yapanlara tezgahta poşet verilmeyecek. Kendi alışveriş çantalarını getiren müşteriler, aldıklarını bu çantalara koyabilecek. Ayrıca pazarte Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Engelliler Üretim Atölyesi’nin ürettiği bez çanta ve fileler satılacak; alışverişlerde bez çanta veya file kullanımı teşvik edilecek. 

    Konuyla ilgili Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nden yapılan açıklamada aşağıdaki bilgiler veriliyor: 

    *Dünya çapında kullanılan poşetler doğal yaşamda ciddi bir tahribata neden oluyor. Güneş ışınlarıyla parçalanan plastik torbalar ise ayrışarak daha zehirli atıklara dönüşüyor.Plastiğin doğada yok olması 500 ile 1000 yıl arasında değişiyor. 

    *Plastik torbaların çoğu zararlı maddeler ayrıştırılmadan üretiliyor, sadece toprağa değil, içlerine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebiliyor.  

    * Şu anda okyanuslarda balıklarla birlikte onbinlerce naylon poşet yüzüyor ve her yıl plastik poşetler yüzünden yaklaşık bir milyon deniz kuşu, 100 bin deniz memelisi ve sayısız balık ölüyor. 

    * Naylon torba yerine bez çanta, file ya da sepet kullanarak haftada ortalama 10 plastik torbayı kullanımdan çıkartmak mümkün. Bu, bir kişi için yılda 520, 10 yılda 5200 torba eder. Sadece 100 aile plastik torba kullanmayı bıraksa yılda 52 bin torba tüketilmemiş ve doğaya bırakılmamış olur. 

    Buğday Derneği, plastik poşetler yerine tekrar tekrar kullanabileceğimiz bez çanta, file ve sepetlere geçmemiz gerektiğini belirtiyor.

    % 100 Ekolojik Pazarlar hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu