YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Şubat 2015

Okyanuslarda İstanbul'un yarısını kaplayacak plastik var

  • Her yıl dünyadaki okyanuslara ulaşan plastik atık miktarının yaklaşık 8 milyon tonu bulduğu hesaplandı. Bu da, New York'un Manhattan adasından 34 kat daha büyük ya da İstanbul'un yaklaşık yarısı kadar bir alanı tamamen kaplayabilecek bir miktar.

    Denizlere dökülen, sürüklenen veya uçan atıkların miktarı hakkındaki araştırmanın sonuçları, Amerikan Bilimin İlerlemesi Derneği'nin yıllık toplantısında açıklandı.

    Aynı zamanda Science dergisinde de yayınlanan yeni araştırmanın özelliği, sadece kıyılara vuran veya su üzerinde yüzen değil, okyanuslarda biriken tüm plastik atıkları hesaplamış olması.

    Buna göre dip akıntılarına takılarak, suyun içinde sürekli hareket halinde olduğu bildirilen plastik çöp miktarı daha önce sanılandan en az 20 kat fazla.

    Araştırmada, okyanusa girmesi olası plastik atıklardan en çok hangi ülkelerin sorumlu olduğu da sıralandı. Listede yer alan 20 ülke, okyanusa giren plastik atıkların yüzde 83'ünden sorumlu.

    Bunların başında Çin geliyor. Ancak araştırmacılar, Çin'in büyük nüfusu dolayısıyla başta geldiğini belirtiyor. Deniz kıyısında hatırı sayılır bir nüfusu yaşayan ABD ise, daha iyi geri dönüşüm uyguladığı için 20. sırada. AB ülkeleri bir bütün olarak 18. sırada yer alıyor.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu