YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 26 Şubat 2015

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda katı atıklar bursa dönüşecek

  • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'na yerleştirilen kağıt, metal ve plastik atık geri dönüşüm kutularında toplanan atıklardan elde edilen gelir, öğrencilere burs olarak dönüyor.

    ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Katı Atık Dönüşüm Projesini hayata geçirerek iki yıl önce koyduğu Yeşil Kampus olma hedefine bir adım daha yaklaştı. “Geri̇ dönüştür, geleceği̇ deği̇şti̇r!” sloganı ile harekete geçen Yeşil Kampus İnisiyatifi, Kampus içinde 9 farklı noktaya kağıt, metal ve plastik atıklar için geri dönüşüm kutuları yerleştirdi.

    Kampus içinde toplanan katı atıklar, sıkıştırma makinesi ile sıkıştırılarak depolanacak ve geri dönüşümleri sağlanacak. Atıklardan elde edilen gelir, burslar fonuna aktarılacak.

    Aldığı aksiyonlarla 2017 yılı sonu itibariyle 2012 yılı değerlerine oranla en az yüzde 10 enerji tasarrufu sağlamayı, Kampus içinde kullanılan enerji kaynaklı karbondioksit emisyonunu en az yüzde 10 azaltmayı, dönüştürülmemiş katı atık miktarını azaltmayı öngören ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Yeşil Kampus olma hedefi doğrultusunda daha önce de çeşitli projeleri hayata geçirmişti.

    Yeşil Kampus İnisiyatifi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Enerji Topluluğu’nun da katkılarıyla, tüm Kampus binalarının enerji etüdünden geçirilerek, gelecek dönemlerdeki projelere yön vermek üzere ısıtma/soğutma ve elektrik sistem verileri oluşturulmasını ve kayıpların tespit edilmesini sağlamıştı. Ayrıca rüzgar enerjisinden elektrik üretme çalışmalarında kullanılacak rüzgar hızı ölçümleri için 60 metre yüksekliğinde ölçüm direği ve gereken ölçüm sisteminin kurulması tamamlanmış, duş bataryalarında kullanıcı tarafından basınç ayarını kolaylaştırıcı basit mekanizmalarla aşırı su tüketiminin önüne geçilmişti.

    Geçtiğimiz yıl da bir bisiklet kullanıcısının bir araba sürücüsünün yaklaşık 1/10’u kadar karbon emisyonuna neden olması gerçeğinden hareket eden ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yeşil Kampus İnisiyatifi, Kampus içinde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak üzere “Önce Bisiklet” projesini başlatmıştı. Proje kapsamında Toplumsal Farkındalık Topluluğunun da katkılarıyla öğrencilere cüzi ücretlerle kiralanan bisikletlerin geliri, yine burslar fonuna aktarılıyor.

    ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda, önümüzdeki dönemde, öğrencileri organik tarım ve sağlıklı beslenme konularına yönlendiren yeni bir projenin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu