YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 25 Aralık 2014

Arka Pencere: Ford Otosan'dan geri dönüşümün katkısıyla yeşil bina

  • Ford Otosan'ın ürettiği Transit Connect’in geliştirme çalışmalarında kullanılan camlar tablo oldu. Tabloların satışından elde edilen gelirle, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi “Yeşil Bina”ya dönüştürüldü. 

    Ford Otosan'ın Amerika’ya ihraç ettiği Transit Connect modellerinin şoför koltuğu arkasındaki camı üretmek için yapılan parça geliştirme çalışmalarından arta kalan malzemeler yeniden değerlendirildi. "Arka Pencere" projesi kapsamında tabloya dönüştürülen malzemelere Atatürk fotoğraflarından Osmanlı eserlerine, Koç Müzesi’nde sergilenen Klasik Otomobil koleksiyonundan Çanakkale Zaferi’nin en özel karelerine kadar birçok fotoğraf bastırıldı. Böylece üretim fazlası paneller farklı tablolar haline geldi. Bu tabloların bağış usulüyle satılmasıyla elde edilen gelir, Bursa’da bulunan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin çevreci bina olması için gereken dönüşüme harcandı.

    Okul yönetimi Breeam In Use sertifikasyonuna sahip olmak için değerlendirme süreçlerinden geçti. Bu süreçte, okulun ekolojik test raporu oluşturuldu ve çatıya güneş enerji sistemi kurularak okulun kendi enerjisini kendi üretebilir hale gelmesi sağlandı. Proje kapsamında okulda; yüzde 30 elektrik ihtiyacını karşılayacak solar sistem kuruldu, yüzde 30 su tasarrufu sağlamak amacıyla musluklara kartuş/perlatör takıldı.

    Çevre çalışmaları için, sivil savunma uzmanları eşliğinde acil durum raporları hazırlandı, yangın ve afet risk analizleri yapıldı. Okul bahçesine bisiklet parkı yapıldı. Geri dönüştürülebilir atık toplama alanları oluşturuldu. Bina kullanım kılavuzu, satınalma ve çevre politikası kitapçığı hazırlandı.

    Ford Otosan, “Arka Pencere” projesiyle 14. İSO Çevre ve Enerji Ödülleri organizasyonu tarafından Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetimi kategorisinde ödüle layık bulundu. Düzenlenen törende, ödülü Ford Otosan Satın Almadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, Ford Otosan’ın bugüne kadar su bazlı boya arıtma tesisleri ve yüzde 85 oranında geri dönüşümlü araç üretimi ile çevreye duyarlılıkla hareket ettiğini de belirtti.

    Arka Pencere hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu