YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Aralık 2014

Türkiye’nin iklim karnesi: Çok kötü!

  • Lima’da İklim Değişikliği Performans Endeksi-2015 açıklandı. Türkiye, karnesi “çok kötü” ülkeler arasında.

    Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Karbon salımlarının yüzde 90’ından sorumlu 58 ülkenin değerlendirildiği rapor ile ülkelerin iklim değişikliği ile ilgili son performansları değerlendirildi. Türkiye, listede “çok kötü ülkeler” kısmına girerek 51. oldu.

    İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk 3 sıranın boş bırakıldığı listede, seragazı emisyonundaki azalma ve politikalarda gösterdiği ilerleme nedeniyle Danimarka 4, İsveç 5, İngiltere 6. sırayı alarak listenin en üstünde yer aldılar. 2015 endeksinde sürpriz yapan ülkeler ise Kıbrıs ve Fas oldu.

    Endekste öne çıkan konular şöyle;

    - Ekonomik büyümeyle emisyon artışının doğru orantılı olması gerektiği iddiası bu sene çürütüldü.

    - İklim değişikliği nedeniyle sıcaklık artışını 2°C’nin altında tutmak için kömür rezervlerinin yüzde 80’inin toprakta kalması gerektiğini hatırlatan çalışmada, küresel kömür sektörünün pozitif büyüme özelliğini kaybetmeye başladığı ifade edildi.

    - Fas, ilk 10’a giren tek gelişmekte olan ülke oldu. Fas’ın 9. sıraya yerleşmesinde; sadece yenilebilir enerji hedefi koymayıp bu hedefi güneş ve rüzgar enerjisi ile desteklemesi, iklimle uyumlu gelişme planı, en büyük güneş yatırımına ev sahipliği yapması belirleyici oldu.

    Birgün'de yer alan haberin detayları için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu