YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Kasım 2014

"Fosil yakıt kullanımı azaltılmalı"

  • BM'ye bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), iklim değişikliğinin önüne geçilmesi için 2100 yılına kadar fosil yakıtının sınırsız kullanımının kademeli olarak azaltılması gerektiğini duyurdu.

    IPCC'nin raporu, bilim insanları ve hükümet yetkililerinin bir hafta süren görüşmelerinin ardından geçtiğimiz hafta Kopenhag'da yayımlandı. Raporda, küresel ısınmanın 2009'da hedeflenen 2C derece ile sınırlandırılması için karbon emisyonun azaltılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

    Elektrik üretimi açısından bu veriler, kömür yerine yenilenebilir ve diğer düşük karbon çeşitlerinin tercih edilmesini tavsiye ediyor. Rapora göre yenilenebilir enerji 2050 yılına kadar mevcut yüzde 30'luk orandan yüzde 80'e çıkarılmalı. Rapor, uzun vadede de fosil yakıtının da 2100 yılına kadar aşamalı olarak sonlandırılması tavsiyesinde bulunuyor.

    IPCC'nin raporunda, dünyada tüketilen elektriğin çoğunun 2050 yılına kadar düşük karbonlu kaynaklardan elde edilmesi gerektiği belirtiliyor. Panel, aksi takdirde dünyanın 'her yere etki edecek, ciddi ve geri dönüşü olmayan bir zarar görebileceği' uyarısında bulunuyor.

    Birleşmiş Milletler, harekete geçmek yerine eylemsiz kalmanın bedelinin de daha ağır olacağını söylüyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, "Bilim konuştu. Mesajlarında herhangi bir belirsizlik yok. Liderler harekete geçmeli. Zaman bizim tarafımızda değil" dedi.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu