YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 10 Kasım 2014

Sürdürülebilir Turizme Destek, 2015'te de devam ediyor

  • Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu 2015 projeleri belli oldu. Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu jürisi tarafından bu yıl başvuran 417 proje arasından, Şanlıurfa Göbeklitepe’den “Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe’de Taş İşçiliği”, Malatya’dan “Malatya'nın Mirası Arslantepe” ve Safranbolu’dan “Safranbolu Hatırası” projeleri seçildi.

    Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen Gelecek Turizmde-Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu Projesi’ne bu yıl 66 ilden 417 adet başvuru yapıldı. Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu jürisi tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, Şanlıurfa Göbeklitepe’den “Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe’de Taş İşçiliği”, Malatya’dan “Malatya'nın Mirası Arslantepe” ve Safranbolu’dan “Safranbolu Hatırası” projeleri seçildi.

    Destek almaya hak kazanan projelerden ilki Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Şanlıurfa Valiliği ortaklığı ile yürütülecek olan "Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe’de Taş İşçiliği" oldu. Projeyle, dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe’de 12 bin yıl önce başlamış olan taş işçiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması, bölgedeki nitelikli turist sayısının ve turizm gelirlerinin artırılması amaçlanıyor. Göbeklitepe’de nihai hedef; turistik ürünlerde kullanılabilecek geleneksel taş işçiliği motiflerinin tespit edilip, paralelinde yeni taş ustaları yetiştirmek üzere bir "Taş İşçiliği Atölyesi"nin kurulması ve bölgeye gelen turistlere bu otantik deneyimin yaşatılması olarak belirlendi. Dünyanın en eski tapınak merkezi olduğu belirtilen Göbeklitepe, yakın bir geçmişte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.

    Fon desteği almaya hak kazanan “Malatya'nın Mirası Arslantepe” ile Arslantepe’nin sosyal ve kültürel potansiyelini harekete geçirecek bir yerel kalkınma projesi planlandı. Proje ile tarihi günümüzden 5.000 yıl öncesine dayanan Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki arkeolojik yerleşim alanı olan Arslantepe Höyüğü tanıtılacak ve geliştirilecek. 

    Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’ndan yararlanmaya hak kazanan üçüncü proje "Safranbolu Hatırası". Proje kapsamında, Safranbolu’yu ziyaret eden turistlerin hediyelik eşya satın alma davranışları ile beklentileri belirlenecek ve bu doğrultuda yeni hediyelik eşya tasarımlarının ortaya çıkarılmasına öncülük edilecek. Karabük Üniversitesi ve Safranbolu Esnaf ve Sanaatkarlar Odası işbirliği ile gerçekleştirilecek projede hedef; Safranbolu'ya özgü hediyelik ürünlerin çeşitliliğini artırmak ve bölge halkı için bu çerçevede yeni iş imkanları yaratmak.

    Gelecek Turizmde projesiyle sürdürülebilir turizm ve yerel ekonomik kalkınmaya destek olduklarını belirten Anadolu Efes Genel Müdürü Altuğ Aksoy, “Gelecek Turizmde ile turizm eksenli bir sürdürülebilir kalkınma modeli oluşturduk. Proje yürüttüğümüz bölgelerde sürdürülebilir turizm modelleri yaratıyoruz ve bu modeller üzerinden yerel kalkınmaya destek veriyoruz. Diğer yandan doğal, tarihi ve kültürel mirasın da korunmasını sağlıyoruz. Uygulama bölgelerindeki yerel aktörlerin projenin bir parçası olması bizim için oldukça önemli. Kamu ve yerel yönetimlerin işbirliği projeleri sürdürülebilir kılıyor.’’ diye konuştu.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu