YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Ekim 2014

İzmir'de engelli araçları güneş enerjisiyle şarj edilecek

  • İzmir'de otobüs duraklarının güneşten enerji üretmesi için harekete geçildi. Güneşiyle meşhur kentte engellilerin akülü araçlarını şarj edeceği istasyonların elektriği de güneşten sağlanacak.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, akülü engelli araçları şarj istasyonları, atölyeler ve otobüs duraklarında kullanacağı enerjiyi güneş enerjisinden sağlayacak. 

    Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre ESHOT Genel Müdürlüğü, faaliyet gösterdiği hemen her alanda güneş enerjisinden yararlanmak için düğmeye bastı. Bu alanda fizibilite çalışmaları da tamamlandı. Proje çalışmalarına başlanan ve 2016 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanan yatırımlar 3 adımda gerçekleşecek. 

    İlk adımda, ESHOT Genel Müdürlüğü Gediz Ağır Bakım Atölyesi'nin bulunduğu yerleşkede çatıların üzerine kurulacak güneş panelleriyle elektrik enerjisi üretilecek. Şebekeye paralel olarak çalışacak Fotovoltaik Güneş Enerji Sistemi ile yıllık 1230 MWh enerji elde edilecek. Böylece Gediz Ağır Bakım Atölyesi'ndeki yıllık yaklaşık 2.250 MWh olan enerji tüketiminin önemli bir bölümü güneşten sağlanmış olacak. 

    Kendini yaklaşık olarak 6-7 senede amorti etmesi öngörülen sistemin sonraki her yıl için 380 bin liraya kadar tasarruf sağlayacağı hesaplanıyor. Atölyelerin enerjisini güneşten sağlayacak sistemin anahtar teslim kurulum maliyeti yaklaşık 900 bin avro, çalışma ömrü ise 30 yılın üzerinde olacak. Toplam 9 bin 250 metrekare alana kurulacak sistemin en önemli avantajı ise yıllık 670 ton karbondioksit salınımını engelleyerek hava kirliliğini önlemesi olacak. 

    İkinci adım olarak, ESHOT Genel Müdürlüğü, engelli yolcuların yoğun olarak kullandığı 10 aktarma merkezine akülü engelli araçları için şarj istasyonu kuracak. Enerjisi güneşten sağlayacak proje sayesinde engelliler yolda akü şarjının bitmesi endişesi yaşamayacak. Şarj istasyonları 24 saat hizmet verecek ve aynı anda 3 adet engelli aracını hızlandırılmış şekilde şarj edebilecek kapasitede ve kolay kullanılabilir bir yapıda olacak. 

    ESHOT'un hayata geçireceği bir önemli proje de akıllı durakların ve durak aydınlatmalarının ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayacak güneş panellerinin kurulması. Proje ilk etapta elektrik enerjisi olmayan köy ve çevre yollarındaki duraklarda hayata geçirilecek. Bulutlu havalarda bile 3 gün kesintisiz çalışacak şekilde tasarlanan sistemde aydınlatma gün batımından itibaren devreye girecek ve gün doğumuyla birlikte devreden çıkacak.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu