YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 20 Ekim 2014

Interface Kamerun'da balıkçı ağından halı üretecek

  • Dünya genelinde bir çevre sorununa dönüşen atık balıkçı ağları naylon ipliğe dönüştürüldükten sonra Interface tarafından halı üretiminde kullanılıyor.

    Dünya karo halı devi Interface, iki yıl önce Filipinler’de başlattığı atık balıkçı ağlarından halı üretimi projesini Kamerun sahillerinde uygulamaya başlıyor.

    Interface, Londra Zooloji Topluluğu (ZSL) işbirliği ile yürüttüğü Net-Works programını genişletiyor. Net-Works, dünyanın en yoksul sahil topluluklarında denizde bırakılmış balık ağlarının yarattığı, gittikçe büyüyen sorunla mücadele etmek için tasarlanmış yenilikçi bir inisiyatif. Filipinlerin kırsal sahil bölgelerindeki (Bantayan Adaları ve Danajon Sahili de dahil) başarısından sonra inisiyatif Ocak 2015’te Kamerun’un Ossa Gölü bölgesinde de faaliyete geçiyor.

    T24'te yer alan habere göre, başladığı 2012 yılından bu yana Net-Works merkezleri, 38 bin 600 kilogram atılmış balık ağı toplayarak Filipinler'deki topluluklarda yaşayan 4 bin 500 kişinin, 84 bin ilave öğüne karşılık ek gelir elde etmesine yardım etti. Önümüzdeki üç yıl içerisinde Net-Works’ün, kendi alanında topluluklara bağlı 500 hektarlık Deniz Koruma Alanını (DKA) destekleyip güçlendirmesi ve böylece su ekosistemlerinin biyolojik çeşitliliğinin geri kazanılmasına yardım etmesi bekleniyor.

    Toplanan ağlar İtalyan iplik üreticisi Aquafil tarafından, kendilerine ait ECONYL Geri Kazanım Sisteminde, daha sonra Interface tarafından halı üretiminde kullanılan naylon ipliğe geri dönüştürülüyor. 

    Projeye katılanlar hem ek gelir için ağlarını geri dönüştürüyor hem de kendi topluluk bankaları üzerinden finansal hizmetlere erişebiliyorlar. Bu sayede eğitim ve iş girişimleri için mikro-krediler alabiliyor ve birikimlerini güvence altına alabiliyorlar.

    Net-Works’ün önemli yönlerinden biri de kadınlara ağ toplamadan elde edilen ek gelir kaynağına katılım ve erişimde eşit imkan sağlaması. Böylece kadınlar Net-Works projesinin bir sonucu olarak gelişen topluluk bankacılık sisteminin ayrılmaz karar verici parçaları haline geliyor. 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu