YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Ekim 2014

Organiğin şifresi 214

  • Türkiye'de organik olarak üretimi yapılabilen ürün sayısı 214'e, organik tarım üreticilerinin sayısı 60 bine yükseldi. Türkiye topraklarının sadece yüzde 2'sinde organik tarım yapılıyor ve ürünlerin yüzde 75'i yurt dışına satılıyor.

    18. Dünya Organik Kongresi bu yıl İstanbul ’da yapıldı. Kongrenin ev sahiplerinden Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Güneşin Aydemir, kongre ile ‘organik köprüler’ kurmayı amaçladıklarını ifade etti. 

    Hürriyet Gazetesi’nden Burak Coşan’a konuşan Aydemir, organik deyince Türkiye ’de sadece ‘gıdanın’ akla geldiğini hatırlattı. Aydemir, “Kongre ile ‘Ekolojik bir gelecek için ekolojik köprüler kurmayı’ hedefliyoruz. Organik yaşamın tüm hatlarıyla içselleştirilmesi gerekiyor. Biz de bunun için çalışıyoruz. Yaşamın her alanı organik olabilir. Ulaşımdan giyilecek kıyafete kadar bir kültür oluşturulması gerekiyor. Bu çerçevede asıl olması gereken tüketim kültürünün sorgulanmasıdır. Kendine yetebilen bir toplum olabilmenin yolu her alanda organiği seçmekten geçiyor” dedi.

    Geleceğin ekolojik yaşamdan geçtiğinin altını çizen Aydemir, “Organik gıda alanında kanunlarımız çok iyi durumda. Ancak bu sadece ürünün organik olduğunu ispat ediyor. Asıl önemli olan insanların bunu davranışlarıyla ispat etmesidir.” diye konuştu. 

    Ekolojik yaşamın tamamen bir ekonomi meselesi olduğuna vurgu yapan Aydemir, “Ülkelerin ekonomileri gayri safi milli hasılanın büyümesi ile ölçülüyor. Ancak bu sadece tüketimi artırıyor. Örneğin komşunuzun ürettiği bir domatesi önce bir aracı geliyor ve alıyor. Daha sonra başka bir aracı gelip onu üretim tesislerine ulaştırıyor. Tesisten bir toptancı domatesi alıp marketlere ulaştırıyor. Daha sonra komşumuzun ürettiği domatesi gidip marketlerden alıyoruz. Sonuç olarak tüketici bu ürüne çok daha fazla para ödüyor. Ancak arada kazanan kimse olmuyor. Sadece para el değiştiriyor ve büyüyen sadece ülke ekonomisi oluyor. Bu da gerçekçi bir büyümeyi göstermiyor. Eğer organik yaşam benimsenirse bu sorun ortadan kalkıyor. Ürüne direkt olarak sahip olunabiliyor.” ifadelerini kullandı. 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu