YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Eylül 2014

"Evlerimiz havayı sanayiden daha fazla kirletiyor"

  • Yapılan araştırmalara göre gündelik alışkanlıklarımızın hava kirliliği üzerindeki etkisi tahminlerin ötesinde. Elde edilen veriler, karbon salımına tarım sektörünün yüzde 13, endüstri sektörünün yüzde 21, evlerde tüketilen elektrik ve enerji çeşitlerinin yüzde 30, ulaşım araçlarının ise yüzde 36 oranında neden olduğunu ortaya koyuyor.

    Ülkemiz coğrafyasının önemli bölümünde “yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve yağışlı” diye tanımladığımız iklim bile son yıllarda bu tanımdan çıkmaya başladı. Türkiye’de son yıllarda ne yazlar ne de kışlar tam anlamıyla yaşanıyor. Üstelik sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde şimdiye kadar hiç yaşanmayan iklimsel olaylarla karşılaşılıyor.

    Uzmanlar artık küresel ısınmanın yalnızca “kutuplarda buzulların erimesi”nden ibaret olmadığını, küresel ısınmanın temel nedeni olan sera gazları salımıyla ilgili bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söylüyor. Yapılan araştırmalar, hava kirliliğine neden olan unsurların tahminlerin de ötesinde olduğunu, gündelik alışkanlıklarımızın, evlerde kullandığımız malzeme ve araçların bile farkına varmadan karbon salım oranlarının artmasına ciddi katkı sağladığını gözler önüne seriyor.

    Gelecek yıl 3-4 Nisan tarihleri arasında ikincisi yapılacak İstanbul Karbon Zirvesi'nin Komite Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya, Türkiye’nin son hazırladığı sera gazı envanterinden elde edilen verilere göre, karbon salımına tarım sektörünün yüzde 13, endüstri sektörünün yüzde 21 oranında yol açarken, evlerde tüketilen elektrik ve enerji çeşitlerinin yüzde 30 gibi yüksek katkı yarattığına dikkati çekti. Karakaya, kentlerde hava kirliliğine yüzde 36 oranıyla en fazla ulaşım araçlarının neden olduğunu bildirdi.

    Fosil yakıtların kullanıldığı bölgelerde ciddi şekilde sera gazı emisyonu artışı olduğunu belirten Prof. Karakaya, çok sayıda kişinin mevcut alışkanlıklarını değiştirerek küresel ısınmayla mücadelede aktif rol oynayabileceğini kaydetti. Karakaya, “Binalarda yapılacak izolasyonun yanı sıra elektrik ve su kullanımı konusunda duyarlı olmak, hem vatandaşın bütçesine hem de iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayacaktır. Konuyla ilgili toplumsal bilincin oluşturulması gerekiyor. Bu bilincin oluşturulması aşamasında da kamu, medya ve sivil toplum kuruluşlarına çok büyük görevler düşüyor.” dedi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu