YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Eylül 2014

Kanalizasyon çamurundan biyoyakıt üretildi

  • Yenilenebilir enerji üretimi konusunda her geçen gün farklı projeler geliştiriliyor. Bu projelerin ortak amacı çevre dostu yeni enerji kaynaklarını meydana çıkartmak. İşte bu çalışmaların sonuncusu, kanalizasyon çamurundan biyo enerji üretmeyi hedefliyor.

    İhtiyacımız olan enerjiyi çevreye zarar vermeden nasıl elde edebileceğimiz konusunda her geçen gün yeni fikirler ortaya çıkıyor, araştırmaların kapsamı genişliyor. Bu alanda yapılan çalışmaların sonuncusu hem kullanılan hammadde bakımından oldukça ilginç hem de sonuçları bakımından tam anlamıyla çevre dostu.

    Radikal'de yer alan habere göre, bir grup girişimci ve mühendis geliştirmiş oldukları sistem sayesinde kanalizasyonlardan çıkan atıklardan biyo enerji üretecekler. İlk olarak  Antalya'da faaliyete geçirecekleri bu yeni sistem ile hem belediyelerin en büyük sorunlarından biri olan atık sorununu ortadan kaldırmayı hem de az iş gücü ve çok az enerji harcayarak yenilenebilir enerji üretmeyi hedefliyorlar.

    Arıtma tesisinden çıkan sıkılmış çamur üç aşama sonunda kullanılabilir ürün haline geliyor:
    1. Sıkılmış çamur, kurutma sistemine otomatik olarak gönderilir. Bu sistemde buharlaştırılan sıvılar, yoğuşturma ünitesinde su ve üre birbirinden ayrıştırılır. Çıkan su tekrar kullanılabilir nitelikte olup, üre ise gübre sanayinde kullanılabilecek niteliktedir.
    2. Kurutma sisteminden çıkan kurutulmuş çamur doğaya herhangi bir zararı olmayan kimyasal katalizör karışımı ile özel bir ünitede doyurulur.
    3. Doyurulmuş kuru çamur termal parçalama reaktörüne alınır. Termal parçalama sonrasında çıkan gazlar tekrar yoğuşturularak bio oil, yüksek amonyak karışımlı sıvı, yüksek kalorili kömür ve yoğuşmayan yanıcı gazlar elde edilir. 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu