YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Eylül 2014

İzmit Körfezi'ne 1,5 milyon yavru balık bırakılacak

  • Marmara'nın doğusundaki İzmit Körfezi'ne her yıl körfezde yaşayan veya bir zamanlar yaşamış balık türlerinden 1,5 milyon yavru balık bırakılacak. Listede levrek, çipura, karagöz, eşkina, kalkan, pisi, mercan, mırmır ve minekop var.

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülen "İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi" kapsamında denize 1 milyon 500 bin balık yavrusu salınacak. Proje kapsamında Fizibilite Raporu oluşturuldu. Körfezin, levrek, çipura, karagöz, eşkina, kalkan, pisi mercan, mersin, granyöz, mırmır, minekop balıkları ile balıklandırılmasının uygun olduğuna karar verildiği açıklandı. 

    Muğla Üniversitesi Sıtkı Koçman Fakültesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Kenan Güllü projenin genel amacının Marmara Denizi’nin Doğu kısmında bulunan İzmit Körfezi’ndeki mevcut balık tür ve çeşitliliğinin zenginleştirilmesi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Güllü, “Levrek, çipura, karagöz, eşkina, kalkan, pisi mercan, mersin, granyöz, mırmır, minekop balıkları dışında da alternatif olabilecek ekonomik balıklardan kültürü yapılabilenlere de orta vadede yer verilebilir. Ayrıca mevcut midye yataklarının korunmasının sağlanması yanında, sallarda, halatlarda ve uygun midye yataklarında midyelendirme yapılarak ekstansif midye yetiştiriciliği yapılmalıdır. Önümüzdeki süreçte Yalova’nın Altınova İlçesi’nde bulunan Hersek Lagünü'ne 1,5 milyon yavru balık bırakılacak." dedi. 

    Bir zamanlar kokusundan dolayı yanından bile geçilmeyen İzmit Körfezi’nin artık balıkların yumurtalarını bıraktığı bir yer haline dönüştüğünü söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da “Bölgemiz çok güzel. Fakat insan olarak biz buraları kötü kullanıyoruz. İzmit Körfezi harika bir körfez. Fakat zaman içerisinde hem sanayi hem de evsel atıklar denize döküldü. 1960-70’li yıllarda bu kadar kirli değildi bu bölge. Bu bizim sağlık, moral ve enerjimizi kötü yönde etkilemeye başlayınca Körfez’e önem verdik. Artık Körfez, balıkların yaşadığı yuva yaptığı bir yer haline dönüştü. Bu balık popülasyonunu zaman içerisinde artıracağız.” diye konuştu. 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu