YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 04 Eylül 2014

Esenboğa, Türkiye’nin ilk karbon nötr havalimanı oldu

  • Ankara Esenboğa Havalimanı, iklim değişikliğinin başlıca nedenleri arasında yer alan karbon salımlarını nötralize ederek Türkiye’de bu seviyeye yükselen ilk havalimanı oldu. Esenboğa, bu başarıyla dünyanın en çevreci 17 havalimanı arasına girdi.

    TAV Havalimanları tarafından işletilen Ankara Esenboğa Havalimanı, 2013 yılında karbon salımını %10 azaltıp kalan kısmını da ofsetledi. Enerji verimliliğine odaklanan Esenboğa Havalimanı, dünyanın en çevreci 17 havalimanı arasına girdi.

    TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer “TAV Havalimanları olarak çevre ve topluma saygılı, sürdürülebilir bir iş modelini benimsiyoruz. Yolcu memnuniyeti ve hizmet kalitesini artırırken çevresel etkilerimizi de en aza düşürmeyi hedefliyoruz. Enerji verimliliği alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla yolcu başına karbon salımımızı 2013 yılında yüzde 10 azalttık. Kalan kısmıysa ofsetledik. Böylece 2013 yılında faaliyetlerimiz sonucunda atmosfere çıkan karbondioksit miktarının tamamını kapsayacak kadar temiz enerji üretimine destek olduk.” dedi.  

    TAV, havalimanı işletmecilerinin çatı örgütü ACI Europe tarafından hayata geçirilen Havalimanı Karbon Akreditasyonu Programı’nda 2009’dan bu yana aktif şekilde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 10 milyon 928 bin yolcuya hizmet veren Esenboğa Havalimanı, yolcu konforundan ödün vermeksizin enerjiyi verimli kullanmak üzere bir dizi uygulamayı hayata geçirdi. Otomatik aydınlatma kontrolü, LED aydınlatma kullanımı, doğalgazdan elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisi üreten trijenerasyon tesisi bu uygulamalar arasında bulunuyor.

    Esenboğa, bağımsız denetimden geçen bu uygulamalar sonucunda Havalimanı Karbon Akreditasyonu programında 3+ seviyesinde sertifikasyon aldı. Dünyada bu seviyeye gelen sadece 17 havalimanı bulunuyor. İsveç’te 10, Norveç, Hollanda ve İtalya’da ikişer havalimanı bu sertifikayı alırken Türkiye de Esenboğa ile listeye eklenmiş oldu.

    Haziran 2014 itibariyle dört kıtadaki 102 havalimanı programda yer alıyor. Programdaki havalimanları küresel yolcu trafiğinin yüzde 23,6’sını temsil ediyor. Üye havalimanları 2013’te yürüttükleri çalışmalarla karbon salımlarını toplam 133 bin 599 ton azalttı. Bu miktar 3 milyon 400 bin ağacın 10 yılda soğurduğu karbondioksit miktarına eşdeğer.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu