YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Eylül 2014

Güneş enerjili engelli aracıyla Türkiye turuna çıkacak

  • Zonguldak'ta 29 yıldır tekerlekli sandalye kullanan elektronik eşya tamircisi 63 yaşındaki Mehmet Kılıç, rahat hareket etmek için 2 yılda kendine 4 tekerlekli akülü araç yaptı. Kılıç, şimdi aracına güneş enerjisi monte ederek Türkiye turuna çıkmaya hazırlanıyor.

    Mehmet Kılıç, 1985'de Amasya'da televizyon vericisi direği kurarken akıma kapılarak yere düştü. Belden aşağısı felç olan ve tekerlekli sandalye kullanmaya başlayan Kılıç, 1987'de Zonguldak'a yerleşti. Engeline rağmen mesleğini bırakmayan Kılıç, açtığı işyerinde her türlü elektronik eşya tamiri yaparak 3 çocuğunu okuttu. 

    2010'da Bağ-Kur'dan emekliye ayrılan Kılıç, işyerini kapatıp sanayi sitesinde 2 katlı bina satın aldı. Binanın üst katını ev, alt katını da atölyeye çeviren Kılıç, burada da mesleğini sürdürdü. Elektronik eşyaların yanında, kendisi gibi engelli olanların akülü araçlarını tamir eden Kılıç, evden atölyeye merdivenle inip çıkmada zorluk yaşayınca binanın içine asansör yaptı. Tekerlekli sandalye ile asansöre binen Kılıç, kimsenin yardımı olmadan işyerine inip, sonra tekrar evine çıkıyor. 

    Şehir içinde gezebilmek için önce 3 tekerlekli benzinli, sonra da 4 tekerlekli akülü araç yapan Kılıç, şimdi bu araca güneş enerjisi sistemi monte ediyor. Kılıç, 1 ay içinde tamamlamayı planladığı aracı ile Türkiye turuna çıkacak. 

    Kılıç, şöyle konuştu: "2010'da emekliye ayrılınca kendimi bu tür engelli arabalarına verdim. Engellilerin akülü araçlarını tamir ediyorum. İmkanı olmayanlardan para almıyorum. Kendime de önce benzin, sonra akülü araba yaptım. Şimdi elektrik parası da vermemek için güneş enerjisi ile çalışan araba yapıyorum. Bütün sistemini hazırladım. Son teknoloji bir araba yapacağım. Hiç bozulma şansı yok. Yakıt, batarya bitme derdi olmayacak." 

    Aracın üzerini kapatıp içine kalorifer, navigasyon, park sensörü gibi sistemler de kuracağını anlatan Kılıç, normal bir aracın tüm özelliklerine sahip bu araçla Türkiye turuna çıkmak istediğini söyledi. 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu