YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Eylül 2014

Çevreci şişeler gecekonduları aydınlatıyor

  • Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir grup genç, sokaktan topladıkları şişelerle penceresiz, karanlık evlerin aydınlatılmasını sağlıyor. İçine çamaşır suyu damlatılan suyla dolu şişeler, kentin 'teneke mahallesi'nde yüzlerce yoksul eve güneşi getirdi.

    Facebook’ta bir süredir görülen yöntem, Kenya’nın başkenti Nairobi’de yoksul evlerine ışık oldu. Kenya'nın başkenti Nairobi`deki teneke evler mahallesi Kibera'da, genellikle penceresi olmayan iç içe inşa edilmiş teneke evlerde yaşayanların ışık ihtiyacına bir grup genç yetişiyor. 30 kişiden oluşan grup, sokaktan kullanılmış boş kola şişelerini topluyor. Ardından kızlar şişeleri yıkıyor. Yıkamadan sonra kesilen metal sac parçalarının ortasına şişenin gireceği şekilde bir delik açılıyor. Daha sonra deliğe yerleştirilen boş şişeler, evlerin çatılarına yerleştirilerek su ve çamaşır suyu ile dolduruyor. Güneş ışığını evin içerisine dağıtan şişe böylece yansıtma vazifesi görüyor. 

    Kibera`da yoksul ailelerin evlerinin çatısına monte edilen bu şişeler özellikle gündüzleri evin içerisini normal bir ampul kadar aydınlatabiliyor. Geceleri pek işe yaramasa da ayın parlak olduğu zamanlarda evin içerisine ışık verebiliyor. 
    Yaklaşık 1 milyondan fazla kişinin açlık sınırının altında yaşadığı Kibera Mahallesi'nde insanlar aylık elde ettikleri 100 Amerikan Doları (USD) gelir ile elektriğe ayıracak bütçe bulmakta zorlanıyor. Sistem sadece Nairobi'de değil aynı zamanda Kenya'nın ikinci büyük şehri Mombasa'da da kullanılıyor. Gençlerin hedefi sistemi ülke genelinde kullanılır hale getirmek.

    Projenin mimarlarından Michael Ochieng, her bir aydınlatma sisteminin 2 dolara mal olduğunu söyleyerek, söz konusu projenin 2010'da başladığını ve bu güne kadar Nairobi'de 500 evin çatısına takıldığını belirtiyor. Daha önce yardımlar sayesinde projeyi hiç bir ücret almadan yoksul halkın evine ulaştırdıklarını kaydeden Ochieng, "Yardımlar durduğu için 2 dolar karşılığında evlere bu çevreci aydınlatma sistemini takıyoruz. Şişeleri toplayan yoksul çocuklara getirdikleri şişeler için ödeme yapıyor ve onlara katkı sağlıyoruz." diye konuşuyor. 

    Kibera'daki okullarda da aynı sistem kullanılıyor: "Kibera'da yaşayan on binlerce öğrencinin eğitim ihtiyacını karşılamaya çalışan okulların çoğunun ya elektiriği yok ya da gündüzleri elektiriği kullanmaktan kaçınıyorlar. Kibera'da bir okulun aylık elektirik gideri ortalama 150 USD, bu rakamı ödeyemeyen okulların çoğunun elektiriği kesik. Çocuklarını karanlık sınıflara gönderen ailelerin aralarında para toplayarak okulun elektrik faturasını ödeyecek durumları ise genelde olmuyor. Proje sayesinde okullar da bu ucuz aydınlatmadan faydalanıyor." 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu