YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Eylül 2014

"Torunlarımızın su kaynaklarını tüketiyoruz"

  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Küresel iklim değişimlerine paralel olarak ülkemizde de iklimler değişiyor. Kuraklık gelecek yıllarda daha da artacak ve ciddi su sıkıntısı yaşanacak" dedi.

    Demir, kuraklığın son dönemde dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de sorun oluşturmaya başladığına dikkati çekti. Kuraklığın su kaynaklarını vurduğuna değinen Demir, "Ülke olarak bugünden torunlarımızın su kaynaklarını tüketmeye başladık. Gelecek çok daha kötü olacak. Bu nedenle bugünden önlem alınması gerekli." dedi.

    Türkiye'nin yer altı ve yer üstü su kaynaklarının toplam 112 milyar metreküp olduğunu belirten Demir, Türkiye'nin akarsuları, gölleri ve yer altı su kaynakları ile su zengini değil su fakiri ülke olduğunu anlattı.

    Prof. Dr. Demir, nüfus artışı ve kuraklık göz önüne alındığında Türkiye'nin gelecek 15 yıl içinde çok daha büyük bir felaketle karşılaşacağını savunarak, şöyle konuştu:

    "Ülkemizin 2013'te aldığı yağış miktarı uzun yıllık ortalamaların yaklaşık yüzde 13 altında gerçekleşti. 2014'te ise beklenen yağış miktarı, uzun yıllık ortalamalardan yüzde 25-30 daha düşük. Kuraklık su kaynaklarının zamansal ve konumsal dağılımını etkileyecektir. Bu nedenle kuraklık nedeniyle en çok tarımsal üretim etkilenecek. Ardından da evsel ve endüstriyel su temini etkilenecektir."

    Türkiye'nin yıllık yenilenebilir su kaynağı potansiyelinin yaklaşık yüzde 40'ı olan 45 milyar metreküp suyun kontrol altında bulunduğuna değinen Demir, "Bu kaynağın yüzde 74'ü olan 33 milyar metreküp her yıl tarım sektörüne tahsis edilmektedir. Tarımda ortalama sulama randımanı yüzde 43'tür. Diğer bir deyişle her yıl tarım sektöründe 19 milyar metreküp su boşa harcanmaktadır. Buna göre tarımda israf edilen su kaynağı neredeyse evsel ve endüstriyel kullanımın iki katı kadardır." ifadelerini kullandı.

    Demir, Türkiye' de çiftçi düzeyinde ve su kaynakları yönetiminde rol oynayan kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinde acilen bilinçli sulama yönetimi çalışmalarının başlatılması gerektiğini söyledi.

    Prof. Dr. Yusuf Demir, her alanda bilinçli su tüketiminin sağlanması ve su tasarrufuna gidilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

    "Su tasarrufu öncelikle evlerde başlamalıdır. Evde sebzeler elde yıkanmak yerine, su dolu bir kapta yıkanırsa, çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda 18 ton su kurtarabilir. Diş fırçalarken musluğu kapatarak kullanmadığımız su gideri, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir aile için bu rakam, 48 tondur."

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu