YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Temmuz 2014

Solucandan organik gübre üretimi

  • Aydın’ın Germencik ilçesinde Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Kaliforniya Solucanı cinsinden organik gübre üretimine başlandığı bildirildi.

    Atıl vaziyette bulunan Moralı İlköğretim Okulu binasında, organik gübre üretimi için 6 bin adet ergin Kaliforniya solucanı yetiştirme ortamı kurulmasının ardından, emonstrasyon kapsamında ilk altı ayda solucanların çoğalmasıyla organik gübre üretimine başlandı.

    Germencik Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Şule Dinler, yaptığı açıklamada, projenin çiftçiler için gelir getirecek önemli bir konu olduğunu belirtti. Organik Gübre Üretimi Demonstrasyonu projesi ile insan sağlığını tehdit eden zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanımını minimuma indirmek, ekolojik yollarla elde edilen vermikompostun (solucan gübresi) kimyasal gübrelerin ikamesi olmasını sağlayıp çiftçiyi kendi organik gübresini yine kendisinin üretmeye teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydeden Dinler şunları söyledi:

    "Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile 17 bin TL devlet desteği sonucu 6 bin 'Kaliforniya Kırmızı Solucanı' cinsiyle başlatılan organik gübre projesi sonucu 50 bin solucana ulaşıldı. Projeye Ocak ayında başladık. Haziran ayına kadar çoğalmaları için çalışmalar yaptık. Bu cins solucanlar çok fazla yemeleri ve hızla çoğalmalarıyla çevre şartlarına karşı adaptasyon gösterebiliyor. Projeyi yoğun kimyasal gübre kullanımı neticesinde toprakların yapısı bozulduğu için hazırladık."

    Solucanlara yem olarak semt pazarlarından ve bahçelerden topladıkları bitki artıklarını, karton, kağıt, çay posası, yumurta kabuğu, ahır gübresi verdiklerini, yemleri dışkılamaları sonucu istedikleri formda gübre oluşumunu sağladıklarını söyleyen Dinler, elde ettikleri gübrenin toprağın yapısını iyileştirdiğini, besinlerin alımını kolaylaştırdığını belirtti.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu