YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Temmuz 2014

Bitkiler sesleri duyuyor mu?

  • Bitkilerin sese tepki verdiği biliniyordu. ABD'de yapılan bir araştırmada bitkilerin ses titreşimlerinden etkilenmekle kalmayıp, sesleri ayırt ettiklerini ve yaklaşan tehlikelere karşı savunma pozisyonu aldıklarını gösterdi.

    Missouri Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, bitkilerin sese karşı verdiği tepkiler incelendi. Deney için seçilen bitkilerden bir gruba tırtılların yaprak yeme sesleri 'dinletildi'. Diğer gruba ise herhangi bir ses dinletilmedi. Daha sonra iki gruptaki bitki grubunun bulunduğu ortama tırtıl koyuldu. Ses kaydı dinleyen bitki grubunun daha fazla miktarda kimyasal salgılayarak, tırtıllara karşı daha etkili bir savunma gösterdiği belirlendi. Deney sonucunda daha önce tırtılların yaprak yeme sesine maruz kalan bitki grubunun olası riske karşı daha hazır olduğu, kimyasal maddeyi daha hızlı ve daha çok miktarda salgıladığı tespit edildi. 

    Deneyde tırtıl sesi yerine rüzgar ya da diğer böceklerinin seslerinin dinletildiği 3'üncü grup bitkinin de sessiz ortamda tutulmuş bitkiyle aynı tepkiyi verdiği anlaşıldı. Böylece  'bitkilerin çevresel gürültüyle kendilerine yönelik tehlikeli sesleri ayırt edebildiği
    ortaya konulmuş oldu. 

    Daha önce yapılmış deneylerde pirinçte bulunan iki genin müziğe tepki verdiği ve mısırın köklerinin belli titreşimdeki seslere doğru büyüdüğü tespit edilmişti. 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu