YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Nisan 2014

Sakız ağaçları Anadolu'ya dönüyor

  • Tıpta, kozmetikte ve gıdada kullanılan sakız ağaçları için eylem planı hazır. Türkiye'de üretimi neredeyse yok olan sakız ağacı üretimini canlandırmak için İzmir, Muğla ve Antalya'da uygun alanlar taranacak. 2019'a kadar 150 bin sakız ağacı toprakla buluşacak.

    Orman köylülerine gelir sağlamak amacıyla 2013 yılında badem ve ceviz ağacı dikimleriyle ilgili eylem planı hazırlayan Orman Bakanlığı, sakız ağaçları için harekete geçti. Sakız Eylem Planı’yla 2014-2019 döneminde Türkiye'de 150 bin sakız ağacı toprakla buluşturacak.

    Sakız ağaçları asırlardan beri insanlar tarafından gıda, tıbbi-aromatik ve kozmetik maksatlı olarak kullanılıyor. Sakız ağaçlarının Türkiye'de görülen ‘pistacia lentiscus’ türü, ‘chia’ varyetesinden elde edilen salgı, ‘çok kıymetli bir ticari ürün’ niteliği taşıyor. Türkiye topraklarında yetişme alanı bulunmasına rağmen üretimi neredeyse yok olmaya yüz tutan ham sakız ve sakız ürünleri ithalat yoluyla karşılanıyor.

    Günümüzde dünyanın sakız talebi, Çeşme Yarımadası'nın tam karşısında bulunan Sakız Adası'ndan karşılanıyor. Sakız ağacının ülke toprakları ile yeniden buluşması ve üretim kültürünün yeniden canlanması amacıyla hayata geçirilen Sakız Eylem Planı ile 150 bin sakız ağacı toprakla buluşacak.

    Eylem planının öngördüğü çalışmaların uygulanabileceği alanların tespiti için 300 bin dekar alanda saha ve servet envanteri çıkartılacak. Bu alanlar, ağırlıklı olarak İzmir'de bulunmakla birlikte sakız ağacına elverişli olduğu düşünülen Muğla ve Antalya'yı da kapsayacak. ‘Güvenli klon’ elde edilebilmesi için de bir klon parkı oluşturulacak.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu